fő tartalom

Oktató program diákoknak: az országos döntőben a zámolyiak

Tudja, mi az a „szupertüsszencs”?  És azt tudja, hogy a testünkben és a testünkön több mikroba él, mint ahány sejtünk van? Ismeri a kézmosás szabályait és az antibiotikumok hatását? Hallott már a „húsevő” baktériumokról? Ezekről és még sok minden másról szól az e-Bug.eu program. Az Európai Unió 18 országának szakértői állították össze ezt a játékos formában, sok rajzzal, képpel, otthon is elvégezhető kísérlettel oktató programot.

Elkísér minket a mikrobák világába, megmutatja, milyen sokfélék, milyen csodálatosak – és mennyi bajt, szenvedést tudnak okozni. Azt is megismerhetik belőle a kisebb és nagyobb diákok, mire használhatók és betegség esetén mikor kell használni az antibiotikumokat. Magyarországon több száz iskolában tartanak játékos, de valójában nagyon is komoly foglalkozásokat az e-Bug program segítségével, melyet az Országos Tisztifőorvosi Hivatal munkatársai adaptáltak, fordítottak le magyarra.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal vetélkedőt is szervezett az általános iskolák alsó és felső tagozatosa diákjai számára az e-Bug.eu program megismertetése, az iskolai tananyagba illesztése céljából.

A megmérettetésen elindult a zámolyi Csanádi Imre Általános Iskola „Nyerő ötös” nevű csapata is. A név nyerőnek bizonyult, hiszen korosztályukban bejutottak a legjobb öt csapat közé, és ők képviselik Fejér megyét az országos döntőben, október 1-én, Budapesten.

Az e-Bug.eu program teljesen nyílt, ingyenes, bárki használhatja, tanulhat belőle. Érdemes a közelgő náthaszezon előtt elolvasni, végigcsinálni a programot, mert így tudni fogja, mi az a „szupertüsszencs”,  és hogy miért nem kell antibiotikumot szedni a náthára.

(Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv)

  • Létrehozva: 2014. szeptember 30.