Törökné Antal Mária

Törökné Antal Mária a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtárosa, mindenki Marcsi nénije. Az ő közreműködésével alakulhatott meg városunkban, a József Attila Könyvtárban a Cimbora Klub 2003. április 24-én, immáron 10 éve. A dunaújvárosi Cimbora Klub szinte elsőként csatlakozott az Érdi Szabó Márta nevével fémjelzett Cimbora Mozgalomhoz. A mozgalom keretén belül nem csak Magyarországon, de határainkon túl is alakultak klubok. A mozgalom támogatója a Cimbora Alapítvány, amelynek segítségével fesztiválokat, vetélkedőket, találkozókat szervezhetnek a Cimbora Klubok. Dunaújvárosban a város és a környékbeli kis települések iskoláiból közel 30 harmadik és negyedik osztályos kis diák jött el. Az évek során cserélődtek, változtak a klubtagok, akik aktívan közreműködnek a Cimbora Klub programjaiban.

Az alábbiakban a klubtagok és segítő kollégák ajánló véleményét idézzük, melyekből kiderül, hogy a programban résztvevők milyen nagyra értékelik Törökné Antal Mária lelkes egyben lelkesítő munkáját.

Molnárné Perus Zsuzsa, a Balatonalmádi Cimbora Klub vezetőjének szavait idézem: „Marcsi a dunaújvárosi könyvtár gyermekkönyvtárosaként irányítja, élteti a klubot. Sokat tanulhatunk tőle: kitartást, lelkesedést, a könyvek és a gyerekek szeretetét. Időt, figyelmet, ajánlásokat, útbaigazítást, törődést és mindig valami újat tudott és tud adni az őt körülvevőknek.”

Szeleckyné Kemény Gabriella, „tiszteletbeli Cimbora Klub tag”, egyúttal a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola könyvtárosa szerint: „Csodálatra méltó, hogy a mai „valósítsd meg önmagadat” világban vannak még olyan emberek, akik nem csak a saját anyagi gyarapodásukra fordítanak energiát. Látják, hogy a legdrágább kincsünk a Gyermek. Nekik kell átadnunk mindazt, ami szebbé teheti az életet. Marcsi néni ezek közé az emberek közé tartozik.”

Végül Medvegy Zsuzsanna népművelő, múzeumpedagógus szavait idézve: „Lehetőségem volt meggyőződni arról, hogy a klub tagsága olyan közösségben tevékenykedik, ahol mindenki megtalálhatja azokat az értékeket, melyre vágyik, ki-ki megmutathatja tehetségét, tudását. Mindezt olyan őszinte indíttatású felnőtt támogatásával – a gyermeklélek minden rezdülésére nyitottan, önkéntes vállalással törekszik arra, hogy a gyerekek élményforrásként éljék meg a könyvekkel, a tudással, a művészetekkel, a közösségi programokkal való találkozást.”

Az ifjúság nevelésében, irodalmi műveltségének és önkifejezési formáinak bővítése érdekében kifejtett áldozatos tevékenységének elismeréseként Dunaújváros Közgyűlése az idei évben a Dunaújváros Ifjúságáért Díjat Törökné Antal Mária részére adományozta.

  • Frissítve: 2021. augusztus 23.
  • Létrehozva: 2013. május 28.