fő tartalom

Boór János

Boór János 1935. február 28-án született Előszálláson. Baracson végezte általános iskolai tanulmányait, majd a székesfehérvári Gépipari Technikumba járt középiskolába. A katonaság ideje alatt ismerkedett meg a rádióamatőr mozgalommal, és később a vecsési Híradásipari Szövetkezetnél rádióműszerész szakvizsgát tett, majd 1959-től műszerészoktatóként tevékenykedett a dunaújvárosi 316. számú MÜM Ipari Tanulóintézetben. Mindeközben folytatta tanulmányait, a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán 1962-ben híradást és műszeripari ismereteket, a Dunaújvárosi Főiskolán pedig pedagógiai ismereteket szerzett 1980-ban. A Dunaferr Szakközépiskola műszaki pedagógusa volt egészen 1995-ig, a nyugdíjba vonulásáig.

A 78 éves Boór János ma is polihisztornak számít. Aktív fotográfus, autodidakta képzőművész objekt készítő, költő és újságíró.

Boór János rádióamatőr vezetőként, és tanári tevékenysége alatt is több évtizedes gyűjtési munka után kezdte el szétszerelni a technikákat és művészi szemmel igyekezett újra összeállítani azokat.

Hulladéknak számító alkatrészekből minimal art lett, melyet híres művészettörténészek: dr. Szoboszlai János, dr. Petrányi Zsolt, P. Szabó Ernő, Dr. Wehner Tibor egyedinek és rendkívülinek ítélt. Első egyéni kiállítása 1999-ben a Dunaferr Szakközépiskolában volt a Folyosó Galériában, de számos helyen, így pl. Budapesten, Székesfehérváron, Ajkán, Oroszlányban is megcsodálhatták alkotásait az érdeklődők.

Boór János a Rosti Pál fotóklub aktív tagja és kiállítója. A várost és környezetét rendszeresen fotózza. Több pályázaton, kiállításon szerepeltek és díjazták fotóit. Munkásságával kiérdemelte a Magyar Alkotócsoportok Országos Szövetségének fotóművész diplomáját. Több dunaújvárosi kiadványban, a Dunaferr című újságban, különféle albumokban szerepeltek fotói. Külsős újságírója a Dunaferr újságnak, 2008-ban pedig riportkönyvet adott ki „Arcok és értékek az acélvárosban” címmel. Három verseskötete jelent meg, 2005-től pedig aktív szereplője a Versbarátok Klubjának, mindemellett Dunaújváros Alapítóinak Egyesületének is.

Boór János egész életében várost és a közösséget szolgálta. Kiemelkedő és példaértékű szakmai életútja, a dunaújvárosi közösségért végzett lelkiismeretes tevékenységének elismeréseként Dunaújváros Közgyűlése a „Dunaújvárosért Díjat” Boór János részére adományozta.

  • Frissítve: 2021. augusztus 26.
  • Létrehozva: 2013. október 25.