fő tartalom

Gyurina László a Dunapack Zrt. volt termelési igazgatója

Gyurina László„Nyíregyházán született 1948-ban. 1962-től 1966-ig a Than Károly Vegyipari Technikum papíripari szakán folytatott tanulmányokat. 1963 nyarán, üzemi gyakorlaton vett részt a Dunaújvárosi Szalmacellulózgyár laborjában, ekkor kezdett megismerkedni a gyárral. Az iskola elvégzése után a Papíripar Vállalat dunaújvárosi gyárában kezdett dolgozni, az írónyomó üzemben, segédművezető munkakörben. 1971-től a Hullámvertikum beruházáshoz került át mint a beruházás megbízottja és a leendő üzem vezetője. A hetvenes évek elején a Nehézipari Műszaki Egyetem Kohó- és Fémipari Főiskolai Karán, üzemgépészeti szakon, karbantartási ágazaton üzemgépész-üzemmérnöki diplomát szerzett.

1990-től a Dunapack dunaújvárosi gyárának termelési igazgatója. A munka mellett a sportnak is fontos szerep jutott életében, több éven keresztül volt a Dunaferr jégkorongszakosztályának szakosztály-igazgatója.

Gyurina László kollegiális, sokoldalú, magas szakmai gyakorlattal rendelkező, emberközpontú vezető. Mint tősgyökeres dunaújvárosi – 1951 óta lakik Dunaújvárosban – egész életútján a papíripar meghonosításán, fennmaradásának biztosításán dolgozott. Jelentős személyes szerepe van abban, hogy a Hamburger cégcsoport magyarországi fejlesztései városunkban valósultak meg, és ezzel több száz új munkahely jött/jön létre. Dunaújváros gazdasági és társadalmi életének meghatározó személyisége, nyugodtan jellemezhetjük úgy, hogy az iparág meghonosításának jelentős szereplője.

A 2009-ben kapott Dunaújvárosért Díjhoz járó pénzösszeget felajánlotta az Arany János Általános Iskola számára, közétkezetetési célokra. Egy kis anekdota a visszaemlékezéséből: A szalmacellgyári beruházásnál is kulturális alapot kellett képezni, ebből készült az Aratók szobor. A telepen volt évekig, onnan került a Duna-parta.

Nyugdíjba vonulását követően a Magyar Papírmúzeum létrehozásában vállalt fontos szerepet.

  • Frissítve: 2021. augusztus 24.
  • Létrehozva: 2021. augusztus 24.