fő tartalom

Együtt a biztonságért – tovább bővül az önkéntes mentőcsoportok köre Fejérben

A megyei és a járási önkéntes mentőszervezetek után idén Fejér megye hatvankettő településén helyi szinten is lehetőség nyílik az önkéntes szerepvállalásra. Az úgynevezett I-es és II-es katasztrófavédelmi osztályba sorolt településeken várják mindazok jelentkezését, akik szükség esetén önkéntesként segíteni tudják a beavatkozásban résztvevő hivatásos erők munkáját.

2013. tavaszán egy harminchatórás gyakorlaton szerezte meg árvízi védekezésben, búvár- és vízimentésben, valamint kötéltechnikai mentésben nemzeti minősítését a Fejér Önkéntes Mentőszervezet. A megye speciális mentőcsoportja néhány héttel később a Dunai árvízi védekezésnél is bizonyított. 2014-ben a katasztrófavédelem koordinálásával járásonként is megalakultak az önkéntes mentőcsoportok, amelyek alapvetően a vízkárelhárítási feladatokban vállalnak kiemelt szerepet.

Idén az úgynevezett I-es és II-es katasztrófavédelmi osztályba sorolt településeken várják mindazok jelentkezését, akik akár fizikai munkával, akár szakképzettségükkel szükség esetén segíteni tudják a beavatkozásban, védekezésben, helyreállításban résztvevő hivatásos erők munkáját.  A települési mentőcsoportok a megyében elsősorban a rendkívüli időjárási körülmények okozta veszélyeztetettség, mint a rövid időn belül lehulló nagy mennyiségű csapadék (eső, hó) és szélvihar, valamint az azok okozta ár- és belvízi helyzet elhárításánál tudnak majd közreműködni.

Az önkéntes, civil összefogás rendkívüli jelentőséggel bírhat egy-egy káresemény bekövetkezésekor, illetve azok megelőzésében. A védekezésben szerepet vállaló települési mentőcsoportok a földrajzi közelségből adódóan rövid időn belül bevethetők, így a katasztrófavédelem egységeivel a megelőzésben, kárfelszámolásban résztvevők létszáma rövid időn belül megsokszorozódik, a helyi sajátosságok ismeretével pedig tovább segítik a beavatkozás hatékonyságát.

Az érintett önkormányzatok a katasztrófavédelemmel együttműködve várják mindazok jelentkezését, akik önkéntesként szabadidejük egy részében, a települési mentőcsoportok tagjaként szeretnének részt vállalni, tevékenységükkel közreműködni közvetlen környezetük biztonságának fenntartásában, védelmében.

I-es és II-es katasztrófavédelmi osztályba sorolt települések Fejér megyében:

Aba, Adony, Alap, Alsószentiván, Bakonycsernye, Bakonykúti, Baracs, Baracska, Beloiannisz, Besnyő, Bicske, Bodajk, Cece, Csókakő, Csór, Csősz, Daruszentmiklós, Dunaújváros, Előszállás, Enying, Ercsi, Fehérvárcsurgó, Gánt, Gárdony, Gyúró, Igar, Isztimér, Iváncsa, Kajászó, Kálóz, Kápolnásnyék, Kisapostag, Kulcs, Martonvásár, Mátyásdomb, Mezőszentgyörgy, Mór, Nádasdladány, Nagykarácsony, Óbarok, Pátka, Polgárdi, Pusztaszabolcs, Rácalmás, Ráckeresztúr, Sárbogárd, Sáregres, Sárkeresztúr, Sárkeszi, Sárszentágota, Sárszentmihály, Seregélyes, Soponya, Szabadbattyán, Szabadegyháza, Székesfehérvár, Tabajd, Tác, Úrhida, Vajta, Vál, Velence

__________________________________
 
Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó hadnagy
megyei katasztrófavédelmi szóvivő

  • Létrehozva: 2015. február 17.