fő tartalom

Ünnepi megemlékezés és díjátadás

Hírkép: Ünnepi megemlékezés és díjátadás

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 59., és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 26. évfordulója alkalmából megemlékezésre hívta a városlakókat az önkormányzat. A hagyományoknak megfelelően a temetői kopjafánál gyűltek össze a megemlékezők. Majd ezt követően a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házában Cserna Gábor polgármester adta át a Dunújvárosért díjakat.

Dunaújváros Közgyűlése által alapított elismerés azon személyeknek és közösségeknek adományozható, akik Dunaújvárosban, illetve Dunaújvárosért maradandót alkottak, tettek. A díjat egy évben legfeljebb három személynek, illetve közösségnek lehet odaítélni.

Dunaújváros MJV Közgyűlése az idei évben a Dunaújvárosért Díjat:

-a Dunaferr Szakközép- és Szakiskolának,

-Torontáli Elemérné részére valamint,

-a Digitál Együttes részére adományozta.

A Dunaferr Szakközép- és Szakiskola Dunaújváros legrégebbi, a városkörnyék legnagyobb középiskolája. A hat évtizedes múlt már történelemnek számít, benne nagyon sok emberi sors, szakmai eredmények, hivatástudattal végzett pályafutások. Hatvan év alatt közel tizennyolcezer diák itt kapott bizonyítványt, több mint ezer tanár és oktató segítségével. Az iskola mindig alkalmazkodott a munkaerő-piaci igényekhez, az elmúlt évtizedekben összesen hatvannégy szakmában indított képzést.

 A város és az iskola tulajdonképpen együtt növekedett, együtt fejlődött. Hazánkban kormányhatározat döntött arról, hogy Dunapentelén kohászati kombinát és egy új város épüljön. Nem sokkal később már a vasmű vezetői azt kérvényezték, hogy az 1955-56-os tanévben 168 fő tanuló képzését szeretnék beindítani. Az intézet megszervezésével a vasmű közvetlenül kívánta megoldani a szakmunkás-utánpótlást. Tulajdonképpen ilyen körülmények és indokok alapján alakult meg a 316. számú Ipari Tanuló Intézet, ahol 1955. szeptember 15-én volt az első tanítási nap. Ma a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola az ország egyik legnagyobb középiskolája, ahol gépészeti, illetve villamos szakmacsoportos és rendvédelmi pályára előkészítő képzés folyik. Az iskola diákjainak száma megközelítően 1200 fő.

Országos versenyeken rendszeresen kiváló eredményeket produkálnak az iskola diákjai. A Szakma Kiváló Tanulója Verseny évről-évre a Dunaferr sikereit hozza, a hegesztők, a forgácsolók, a szerkezetlakatosok minden évben ott állnak a dobogón. Kiemelt helyen szerepel a labdarúgás, a kézilabda, de legalább ennyire fontos a mindennapos mozgás is. Az iskola sportegyesülete, a Dunaújvárosi Diák Sportegyesület rendszeresen koordinálja, támogatja a diákság sportéletét. Az iskola tartalmas és aktív kapcsolatot ápol a helyi rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a honvédséggel, a Magyar Elektrotechnikai Egyesülettel, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarával. De ugyancsak a legfontosabbak között kell beszélni az ISD Dunaferr, a Hankook Tire, a Ferrobeton, vagy éppen a Hamburger Hungária cégekről. Az iskola az ISD Dunaferr Zrt. jóvoltából az ország egyik legjobban felszerelt tanműhelyében dolgozhat, a tanulók világszínvonalú gépeken sajátíthatják el a választott hivatásuk alapjait.

Az iskola együtt él Dunaújvárossal. Rendszeresen szépítik a szemétgyűjtő akcióik során környezetünket, nagy szerepet vállaltak a Muki kismozdony felújítási munkálataiban, vagy éppen a Jószolgálati Otthon udvarán felépített Ability kert létrehozásában. Diákok egy csoportja a közelmúltban infúzióállványokat készített és szerelt fel a Szent Pantaleon Kórház belgyógyászatára, de a tavalyi karácsonyi főtér díszítésében is kreatívan részt vettek, hiszen számos különböző látványelemet készítettek.

Dunaújváros MJV Közgyűlése, az iskola kimagasló és példaértékű szakmai tevékenysége, a közösségért végzett maradandó munkája elismeréseként a „Dunaújvárosért Díjat” a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola részére adományozta.

Torontáli Elemérné, Anna néni 1927. június 08-án született Mátészalkán. Szabónak, majd varrónőnek tanult, de nem fejezhette be az iskolát, mert kitört a II. világháború, és őt is deportálták a családjával és a főnökével együtt. Szörnyű borzalmakon ment keresztül, a varroda dolgozói közül végül csak ő tért vissza. Leipzig mellől, májusban sikerült elszöknie a Junkers repülőgépgyárból. Anna néni 18 éves volt, amikor felszabadult. Árván maradtak, a zsidó szövetség összegyűjtötte, és Pestre vitte őket. A későbbiekben ott ismerkedett meg a férjével, akivel 48 évet éltek együtt.

Miután férjhez ment Dunaújvárosba költöztek, és itt kezdtek új életet. Anna néni bölcsödében kezdett el dolgozni és rövidesen lakást is kaptak. Három gyermekük született. Mivel az egyik lánygyermeke sokat betegeskedett elhatározta, hogy kiváltja az ipart. 1957 februárja óta folyamatosan dolgozik, és közben mindig alkalmazkodott ahhoz, amit a kor megkövetelt. A már majdnem 60 év alatt rengetegen megismerték és megszerették őt Dunaújvárosban, Anna néni pedig közel a 90 esztendőhöz is töretlen lelkesedéssel és hittel végzi munkáját, mellyel mindenki elégedett, a törzsvásárlók vissza-, visszajárnak hozzá. Fürdőruha, kötött holmi javítás, átszabás, nadrágfelhajtás, gomblyukazás, gombbehúzás ringlizés, patentozás, cipzárkocsi csere – áll a névjegyén, de valójában egy jó szót, kedves mosolyt is kap mindig, aki a problémájával Anna nénihez fordul. 

Egy, a közelmúltban megjelent újságcikkben így fogalmaz: „Igyekszem becsületesen, jól dolgozni, hogy jó hírnevem legyen. A munkámmal az embereken segítek és ez rám is visszahat. Segíteni kell az embertársainkat! Mi anno ezt tanultuk az iskolában. A zsidóiskolába, ahová jártam, be kellett vinnünk a kinőtt ruhát, a gazdagabb vitte a szegényebbnek az uzsonnát, mert már akkor azt tanították, nem tudhatjuk, mikor szorulunk mások segítségére.” Anna néni maga a történelem, tisztes koránál csak élettapasztalata, bölcsessége nagyobb, már csak ezért is megszívlelendő minden tanácsa. Éppen ezért Anna néni is megírta röviden emlékeit, gondolatait. De emléket állít a régi mestereinek is, akiktől a precíz, pontos munka becsületét tanulta meg, s akik nélkül gyökértelen fának hat az ember.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése, a városunkban végzett lelkiismeretes és a közösség számára példaértékű tevékenységének elismeréseként a „Dunaújvárosért Díjat” Torontáli Elemérné részére adományozta.

A Digitál Együttes

A zenekar alapítója és vezetője Horváth János, aki nagyapjával Horváth János hárfaművésszel számos fellépésen szerepelt. Középiskolai évei alatt koncertezett rock zenészként az Exodus, majd az országosan is ismert Hangár együttessel. A Digital együttes 1985 szeptemberében alakult Tamásiban. Dunaújvárosba 1988-ban érkezett katonaként, ami igazi áttörést jelentett Horváth János életében, hisz a város akkori pezsgő zenei világa teljesen magával ragadta a Digitál együttest. 1989-ben a Mezőföld étteremben tartott zenészbálon nyújtott kimagasló produkciójuk hívta fel a helyi sajtó és a TV figyelmét a zenekarra. Közel 40 formáció közül kitűnt energikus, vidám és sokszínű zenéjével. Ekkor dőlt el végérvényesen, hogy a zenekar székhelye Dunaújváros lesz.

A kilencvenes évektől az együttes szinte a város összes éttermében és szabadidő központjában fellépett. Hosszú évek óta állandó támogatója a beteg, illetve sérült gyerekekért tartott jótékonysági rendezvényeknek, valamint oktatási intézmények segítésében is részt vesznek. A zenekar több hírességet is kinevelt az évek során, úgy mint Bayer Friderika, Szabó László a Deák Bill Blues Band billentyűse, valamint Horváth Tamás napjaink országosan elismert előadója.

A Digitál együttes számos alkalommal öregbítette városunk jó hírnevét, hiszen nagy sikert aratott Svájcban, Szlovákiában, Erdélyben, Vajdaságban, Ausztriában, és Olaszországban is.

A zenekar vezetője és Szűcs Antal Gábor által alapított Mediterrán Duó megközelítően 6 éve alakult, több városi koncerten nyújtott maradandó élményt a közönségnek. Horváth János szólólemeze 2014-ben jelent meg, amelyben Shadows dalok mellett világslágerek dallamai csendülnek fel gitáron. Ez évben adták ki Molnár Zoltánnal közös lemezüket „Legyen szép az élet” címmel, melyben Horváth János szerzőként szerepel.

A mindig aktív és ambiciózus zenekar ez év augusztusában ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A dunaújvárosiak méltán lehetnek büszkék a Digitál Együttes sikereire, akik egyúttal példát is mutatnak a zene iránt fogékony tehetségek számára.

A színvonalas szakmai munkájuk és eredményes pályafutásuk elismeréseként Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése, a „Dunaújvárosért Díjat”a Digitál Együttes részére adományozta.

 

A díjazottak tiszteletére a Dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola zenei műsorcsokrát láthatták. Tótin Katalin zongorán, Tótin István fagotton, míg Tótin Szilvia fuvolán játszott (Haydn: Menüett, Gabriel Pierné: Szerenád, Azarasvili: Nocturne).

 

  • Létrehozva: 2015. október 23.