Harcban a szeméttel is

Hírkép: Harcban a szeméttel is

Hiába a gyakoribb ürítés, és a Hulladékudvar, továbbra is sok a szemét a szelektív gyűjtők környékén, ráadásul megjelent a kommunális szemét is, miután jó néhány társasház kisebbre cserélte, az amúgy is kicsi kukáját, hogy ezzel spóroljanak - ezekről beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Mezei Zsolt. Az alpolgármester hozzátette: a mostani járványügyi helyzetben különösen fontos, hogy senki ne helyezzen el illegálisan hulladékot, márpedig aki nem a gyűjtőedénybe, hanem mellé teszi a szemetet, az illegális szemetelőnek számít. Elindult a bírságolás is, ami a jövőben még szigorúbb lesz - tette hozzá Mezei Zsolt.

Harcban a szeméttel is” címmel tartott sajtótájékoztatót Mezei Zsolt, alpolgármester a Fáy András utcai szelektív hulladékgyűjtő szigetnél. Azért a helyszínválasztás, mert itt, a körülbelül egy héttel ezelőtti takarítás után a (szelektív!) hulladékgyűjtő harangok környékét kommunális hulladék zsákok és papírkartonok tucatjai borítják. Dunaújváros 27 gyűjtőszigete közül azonban ez csak az egyik, amelyet a lakók szemetesként használnak.

Mezei Zsolt elmondta: a jelenlegi járványügyi helyzetben, kiemelten fontos a köztisztaság, így a Dunanettel közösen, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a várost tisztán tartsák. „Nagyon fontos, hogy a lakosság megértse, hogy a vírus órákig megmarad a kartondobozokon, a szemetes zacskókon. Arra kérünk mindenkit, ne tegye a szelektív gyűjtő mellé a hulladékokat. Ha azok megteltek, ne tegye le az utcára, ugyanis a szél széthordja azt. Várja meg, amíg újra kiürülnek az edények, különösen ebben az időszakban, hogy csökkentsük a fertőzés veszélyét.”  

Kitért arra is, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel a Budai Nagy Antal úti hulladékgyűjtő udvart ideiglenesen bezárták. „Nem lehet oda szállítani a különféle hulladékokat. Csak és kizárólag a gyűjtőszigeteknél gyűjtjük továbbra is azokat a hulladékokat, amelyek a lakosságnál keletkeznek, de még egyszer hangsúlyozom: nem kommunális hulladékokról beszélünk!

Beszélt arról is, hogy egyes lakóközösségek kisebbre cserélték a tárolóedényeiket, ennek nyomait a gyűjtőszigetek körüli „áldatlan állapotok” mutatják, hiszen sokszor a nagyobb edényekbe sem fért bele a szemét. „Arra kérem ezeket a lakóközösségeket, hogy áldozzák rá azt az 1-2 ezer forintot, kérjék vissza az ezer literes edényzeteket, hogy a hulladéknak legyen helye. Próbáljuk továbbra is tisztán tartani ezt a várost, hiszen most különösen is oda kell figyelnünk a tisztaságra és fertőtlenítésre. Ez mindannyiunk közös érdeke, és az egyéni, felelős viselkedésre most hatalmas szükség van.”

A köztisztaság kérdéskörét illetően Mezei Zsolt hozzátette még, hogy több, mint 30 ember dolgozik folyamatosan azon, hogy a lehető legtisztább legyen Dunaújváros. A takarításra havonta tízmilliós összeget költ a város, hetente ürítik a hulladékgyűjtő szigeteket és teszik rendbe környezetüket. Kiemelte, hogy elfogyott a türelem a szemetelőket illetően, tudatosan figyelnek erre, és elindultak a feljelentések, az ugyanis, aki nem a gyűtőedényekbe, hanem mellé teszi a hulladékot az illegálisan helyezi el a szemetet. Az elmúlt időszakban legalább 3-4 olyan fotóval igazolt tetten érés történt, amelyben már bírságot szabtak ki. Figyelik a szigetekhez közeli boltosokat is, sok esetben ugyanis tőlük származnak a gyűjtőedények mellett felhalmozott kartonhegyek. A büntetés felső határa 150 ezer forint is lehet. Jelenleg 27 gyűjtősziget van a városban, de mindössze 5-nél van kamera. A beüzemelésükhöz szükséges engedélyek beszerzése még folyamatban van., amint azonban ez megtörténik, a kameraképek alapján is megkezdődik a bírságok kiszabása.

  • Frissítve: 2020. március 20.