fő tartalom

Utcanévnapok II Berán Lajos utca

Hírkép: Utcanévnapok II Berán Lajos utca

Augusztus 25-én a Lajosokat ünnepeljük: Isten éltesse Őket! Dunaújvárosban a Berán Lajos utca is ezt a nevet viseli. A híres szobrászművész - az Intercisa Múzeumban is megtekinthető számos alkotása - részletes életrajzát alább olvashatják. Utcanévnapok-sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk.

Berán Lajos 1882. június 9-én született Budapesten. Szobrászati tanulmányait is itt illetve Bécsben végezte. 1903-ban megnyerte a Trefort Ágoston-plakettpályázatot, aminek hatására későbbi pályáját elsősorban az éremművészetnek szentelte. 1904 és 1907 között a kultuszminisztérium ösztöndíjasaként beutazta Európát. Nem véletlen tehát, hogy alkotásain egyaránt érződik a francia éremművészet, a bécsi akadémizmus és a müncheni szecesszió hatása.

Hazatérve önálló műhelyt alapított, pályája töretlenül ívelt felfelé. A különböző stílusirányzatokat jól ismerő mester az 1930-as évekre önálló alkotói módszert dolgozott ki. Egyszerre volt kiváló portréművész és az allegorikus utalások mestere. De ugyanígy képes volt visszaadni a mozgás dinamizmusát is, akár világháborús tömegjelenetről, akár magányos sportoló ábrázolásáról volt szó.

Nem csoda hát, hogy a hivatalos megrendelések is megtalálták. 1932-ben lett az Állami Pénzverő fővésnöke, az 1930-as, 1940-es évekből számos pengő és fillér érmeképe fűződik a nevéhez. Szakértelmének és alkotásainak magas színvonalát nem csak hazai díjakkal ismerték el, hanem külföldi megbízásokkal is: ő tervezhette az 1940-es, a világháború miatt elmaradt helsinki olimpia emlékérmét, és a bolgár leva több címletét.

Berán Lajos esetében nem túlzás azt állítani, hogy alkotásai túlélték, hiszen több munkáját jóval halála után is felhasználták. Így például az 1975-ig vert 5 filléres hátlapjára az általa tervezett női fej került.

Berán Lajos 1907-ben vette feleségül a pentelei születésű Dékány Ilonát, a család rácdombi házában a művész is gyakran megfordult. A ház ma is áll, homlokzatán Beránné vonásait megörökítő Madonna dombormű látható. Ő tervezte a Szávits család síremlékét is, mely a dunaújvárosi temetőben található. Ezek mellett az Intercisa Múzeum látványtárában is megtekinthető számos Berán alkotás: plakettek, érmék, gipsztányérok.

1943. január 5-én hunyt el Budapesten, a Fiumei úti sírkertben helyezték örök nyugalomra.

Az életrajzot összeállította Buza Andrea, az Intercisa Múzeum muzeológusa. Köszönjük munkáját.

  • Létrehozva: 2020. augusztus 25.