fő tartalom

Elismerés járt a rátermettségért

Hírkép: Elismerés járt a rátermettségért

Elismerésben részesült Nagy Bálint, aki barátai közreműködésével egy Dunaújvárosban elkövetett bűncselekmény felderítésében segédkezett. A dicséretet Pintér Tamás polgármester és Suszter Tamás kapitány adták át a rendőrkapitányságon.

 

Még októberben szóltak arról a rendőrségi hírek, hogy  Dunaújvárosban egy férfi védtelen nőket támad meg, és táskákat tulajdonít el tőlük- az egyik ilyen esetnek volt szem-és fültanúja Nagy Bálint, aki barátaival október 16-án este 6 óra körül egy nő segélykiáltását hallották: „Azt kiabálta, hogy „Ellopta a táskámat!”.  Én el kezdtem a tolvaj után szaladni, hogy felderítsem, hová akar menni.    Közben a barátaim elkezdték hívni a rendőrséget, hogy kiérkezzenek, amíg én „elkapom” az elkövetőt, aki berohant egy lépcsőházba, beszállt a liftbe és elmenekült. Utána a rendőrök átnézték a lakásokat, és végül elfogták a férfit.”- idézte fel Nagy Bálint, aki mint mondta, meg sem fordult a fejében, hogy barátaival együtt ne segítsen a bajba jutott nőn. 

Pozitív üzenet

Nagy Bálint példaértékű magatartásáért kapitányságvezetői dicséretet kapott, emellett pedig Pintér Tamás polgármester is elismerésben részesítette, és megköszönte, hogy Dunaújváros közbiztonságáért cselekedett. Mindezek mellett pedig kiemelte a pozitív üzenetét a történteknek: „Azt gondolom, hogy nagyon bátor dolog, az emberek, ha ilyet látnak manapság elfordulnak, nem figyelnek egymásra. Ezért kifejezetten hálás vagyok, hogy vannak ilyen emberek, akik segítenek ilyen esetekben. Ez az állampolgári magatartás pozitív üzenet, hiszen példaként szolgál minden ember számára.”

Számít a városlakók közreműködése

A baráti társaság azonban ezzel a tettel a rendőrség munkáját is segítette, hiszen ahogyan Suszter Tamás, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője elmondta egy bűncselekmény-sorozatnak vetettek véget a fiatalok, ugyanis ez a harmadik ilyen eset volt, hogy táskákat próbált eltulajdonítani az elkövető.   „A közbiztonság mindannyiunk érdeke: a rendőrségé, az embereké, az önkormányzaté. Hiszen maga a biztonság egy alapvető kritérium az ember életében. A rendőrségnek nagyon fontos, hogy az állampolgárok segítség a munkáját, és, ha bíznak bennünk, segítenek nekünk, akkor sokkal nagyobb eredményeket tudunk együtt elérni, mint ahogyan ez az eset is mutatja.”

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a „segítség addig terjedjen ki, ameddig megkívánja az élet”: „Ha bárki segítené a rendőrség munkáját, egyre vigyázzon: ne lépje túl a jogos védelemnek azt a  büntetőjogi kategóriáját, amelyben mér vele szemben is intézkednünk kell.  A segítség addig terjedjen ki, ameddig azt megkívánja az élet. Hívjuk a 112-t, a kollégáim városon belül 2-5-10 percen belül  tudnak reagálni.”

 

  • Frissítve: 2020. november 21.
  • Létrehozva: 2020. november 20.