fő tartalom

Utcanévnapok II Bartók Béla út

Hírkép: Utcanévnapok II Bartók Béla út

Utcanévnapok sorozatunkban április 23-án a Bélákat ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a Bartók Béla út és a Bartók Béla tér is ezt a nevet viseli. A zeneszerző élettörténetét az alábbi összeállításban olvashatják. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk.

Bartók Béla 1885. március 25-én született Nagyszentmiklóson. Édesapja Bartók Béla, iskolaigazgató, édesanyja Voit Paula tanítónő volt, ő volt Bartók első zongoratanára is. Apja fiatalon elhunyt, így anyja egymaga nevelte őt és lánytestvérét. Pozsonyban érettségizett, majd 1899-1903 között a budapesti Királyi Zeneakadémián tanult zongora és zeneszerzés szakon.

1904-ben nagy sikerrel mutatták be Kossuth szimfónia című művét. 1905-ben kezdte meg népzenei gyűjtéseit. Először a magyar, majd a környező népek zenéjét gyűjtötte, a felgyűjtött zenei motívumok szerzeményeiben is hamar megjelentek. 1906-ban kezdődött közös munkája Kodály Zoltánnal, ekkor jelent meg közösen írt művük, a Magyar népdalok – énekhangra és zongorára. 1907-ben a Zeneakadémián zongoratanár lett. 1908-ban megjelentek első nagyobb volumenű művei az I. vonósnégyes és a 14 bagatell.

1909. november 16-án vette feleségül Ziegler Mártát, házasságukból egy gyermek született, ifj. Bartók Béla. Zeneszerzői munkássága kezdetben nem volt népszerű, az 1911-ben írt A kékszakállú herceg várát be sem mutatták. 1911 és 1920 között Rákoshegyen élt, a házban ma a Rákoshegyi Bartók Zeneház működik.

1913-ban volt első Európán kívüli gyűjtőútja, Biskrában, Észak-Afrikában. 1916-ban írta, 1917. május 12-én mutatták be A fából faragott királyfit, 1918. május 24-én pedig bemutatták A kékszakállú herceg várát is, 1919-ben befejezte A csodálatos mandarin című művét. 1921-ben megírta A magyar népdalról című monográfiát. Az 1920-as évek elejétől sokat koncertezett, elsősorban Németországban, Angliában, Hollandiában, de eljutott a Szovjetunióba és az Amerikai Egyesült Államokba is. 1923-ban Budapest a város egyesítésének 50. évfordulójára darabot rendelt tőle, ekkor szerezte Táncszvitt című darabját.

1923-ban váratlanul elvált feleségétől és még az év augusztusában feleségül vette tanítványát, Pásztory Dittát, fiúk, Bartók Péter a következő évben született. 1926 nyarán aktív alkotói korszaka kezdődött, ebben az időben sok zongoradarabot írt, többek között az I. zongoraverseny, a Szonáta és a Szabadban című műveket. Ekkor kezdte írni a 153 darabot tartalmazó, zongorára írt művét a Mikrokozmoszt ( a sorozatot 1939-ben fejezte be). 1927-ben szerezte a III. vonósnégyest, 1928-ban a IV. vonósnégyest. 1930-ban Corvin-koszorút kapott. 1936-ban a Magyar Tudományos Akadémia tagja lett. Közben folyamatosan gyűjtött, illetve rendszerezte gyűjtéseit, de hangversenyeket is adott, illetve komponált. Ebben az időszakban született – az eredetileg több részesnek szánt, a magyar és a környező népek zenéjét és kultúráját feldolgozó művének első része – a Cantata Profana.

1938-tól, a nácizmus előretörése miatt egyre gyakrabban gondolt arra, hogy elhagyja az országot. 1939 októberében lépett fel utoljára Budapesten, majd az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le, ahol elsősorban tudományos munkát folytatott, egyetemeken dolgozott. A Columbia egyetemen, mely díszdoktorává avatta, Milman Parry nagy délszláv gyűjteményének lejegyzésén és rendszerezésén munkálkodott. Amerikai állampolgárságot soha nem kért, haláláig magyar állampolgár maradt.

1942-ben leukémiás lett, de a zeneszerzést nem hagyta abba, ekkor írta a Concertót, Yehudi Menuhin számára a Szonáta szóló hegedűre című darabot valamint feleségének a III. zongoraversenyt.

1945. szeptember 26-án hunyt el, először Amerikában temették el, majd 1988-ban hamvait két fia Budapestre hozta, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Dunaújvárosban 1952-ben neveztek el először közteret a zeneszerzőről, a Bartók Béla utat. A korábbi November 7. tér 1991-től viseli Bartók Béla nevét.

 

Az életrajzot összeállította Buza Andrea, az Intercisa Múzeum muzeológusa. Köszönjük munkáját.

  • Létrehozva: 2021. április 23.