fő tartalom

Utcanévnapok II Rákóczi Ferenc utca II Rákóczi Ferenc tér

Hírkép: Utcanévnapok II Rákóczi Ferenc utca  II Rákóczi Ferenc tér

Utcanévnapok sorozatunkban május 11-én a Ferenceket ünnepeljük, Isten éltesse Őket sokáig! Dunaújvárosban a Rákóczi Ferenc utca és tér is ezt a nevet viseli. Az erdélyi fejedelem élettörténetét az alábbi összeállításban olvashatják, amelyből egyebek mellett azt is megtudhatjuk, hogy mikor költözött Dunaújvárosba, és hogyan teltek az itt töltött évei. Utcanévnapok sorozatunk célja, hogy minél több dunaújvárosi utca névadójának történetét bemutassuk.

II. Rákóczi Ferenc 1676. március 27-én született Borsi várában. Apja I. Rákóczi Ferenc, anyja Zrínyi Ilona volt. Három hónapos volt, mikor apja meghalt, végrendelete szerint gyámja I. Lipót lett volna, anyjának azonban sikerült elérnie, hogy őt és nővérét, Juliannát maga nevelhesse.

Zrínyi Ilona 1682 júniusában feleségül ment a nála jóval fiatalabb Thököly Imréhez, aki politikai megfontolásból maga mellett tartotta nevelt fiát. Az ifjú Rákóczi megismerkedett a tábori élettel, a diplomáciai tárgyalásokkal. 1685-ben már anyjával és nővérével Munkács várában volt, végig élte annak ostromát, míg Zrínyi Ilona1688. január 17-én feladta azt.

Az ostrom után végül testvérével I. Lipót császár gyámsága alá került, el kellett hagyniuk magyarországi birtokaikat. A király Kollonich Lipótot jelölte ki a gyermek nevelőjének, aki először a Neuhausban (ma Jindřichův Hradec) található jezsuita kollégiumba, majd 1690-ben Prágába küldte tanulni.

1694. szeptember 26-án feleségül vette Sarolta Amália hesseni hercegnőt. Ezt követően Rákóczi családi birtokain lett főispán. A bujdosó kurucok ekkor megpróbálták vezérükké választani, de 1699-ben ezt még Rákóczi visszautasította. 1700-ban már XIV. Lajos segítségét kérte tervezett felkeléséhez. Üzenetei eljutottak az udvarhoz, Rákóczit elfogták és a bécsújhelyi börtönbe vitték. Itt halál várt rá, azonban sógora segítségével megszökött és Lengyelországba menekült. 1703-ban itt kereste fel Esze Tamás, és a Rákóczi nevével fémjelzett szabadságharc még abban az évben kirobbant. 1711-ben a felkelés elbukott, Rákóczi az újraindításhoz francia és török földön is próbált segítséget találni, de nem járt sikerrel, élete hátralévő részében már nem tért vissza Magyarországra. A törökországi Rodostóban hunyt el 1735. április 8-án. Földi maradványait 1906. októberében Magyarországra hozták, a hónap 29. napján Kassán, a székesegyházban helyezték örök nyugalomra.

Dunaújvárosban, Újtelepen kezdetben az utcáknak nem volt neve, számokkal jelölték azokat, a Rákóczi Ferenc utca a 3. utca volt.

Az életrajzot összeállította Buza Andrea, az Intercisa Múzeum muzeológusa. Köszönjük munkáját.

Utcanévnapok II Rákóczi Ferenc utca  II Rákóczi Ferenc tér

  • Létrehozva: 2021. május 11.