fő tartalom

Nívódíjas balettmestert köszöntött a polgármester

Hírkép: Nívódíjas balettmestert köszöntött a polgármester

Pintér Tamás polgármester és Szántó Péter a méltán híres Wünsch – házaspár egyik tagját, Tomcsányi Évát köszöntötte 90. születésnapja alkalmából. Az alapfokú táncoktatás egyik megalapítója, városunk díszpolgára, otthonában fogadta a városvezetés jókívánságait.

 

Tomcsányi Éva 1931. augusztus 23-án született Sátoraljaújhelyen. Élete és a tánc hamar összefonódtak: 6 éves korában már mozdulatművész tanfolyamra járt Csicseri Orosz Gitta mesternő növendékeként. 1950-ben nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Iskola koreográfusképző Tánc Főtanszakára. A diploma után érkezett városunkba azért, hogy megalapítsa a Városi Balettiskolát és a felépülő színházban balettmester legyen. Sztálinvárosi Balettiskola néven 1954. március 1-jén megnyitotta kapuit az intézmény, méghozzá a Bartók Béla Kultúrház égisze alatt – ez volt az a dátum, amikor az országban megalakult az alapfokú táncoktatás.

- Az Állami Alapfokú Táncművészeti Iskola 30 fővel indult, és ez a szám évről évre emelkedett, végül elérte a 360 főt – emlékezett vissza a kezdetekre Wünsch Lászlóné, Tomcsányi Éva, akit 90. születésnapja alkalmából látogatott meg otthonában Pintér Tamás polgármester közösen Szántó Péterrel, az Oktatási, Kulturális és Társadalmi Kapcsolati Bizottság elnökével. Mint azt a születésnapos mesternő elmondta: az iskola tananyagát az akkor már férjével, Wünsch László koreográfussal dolgozták ki közösen.

- A Gárdonyi Gáza Általános Iskola tánc tagozatán a mai napig az általunk kidolgozott tananyagot tanítják, méghozzá egykori növendékeink – teszi hozzá Wünsch László.

Nívódíjas balettmestert köszöntött a polgármester

 

A házaspár a táncnak köszönhetően bejárta szinte az egész világot: külföldön például jazz balettet tanultak, de olyan modern táncokat is el hoztak Magyarországra, amelyek akkor még nem voltak divatosak és ismertek, legyen szó például karakter táncról vagy társastáncról. Tomcsányi Éva mesternő a polgármester kérdésére, miszerint melyik díjra a legbüszkébb, azt válaszolta, hogy természetesen a városi elismerésekre (2001 – Dunaújvárosért díj; 2015 – Dunaújváros Díszpolgára), hiszen bár marasztalták őket Amerikában, Dunaújváros mellett döntöttek.  Közös, 2010-ben bemutatott  Tánclépések című könyvükben írják: Dunaújváros hazánk nemzetközileg elismert táncművészeti fellegvárává vált. (…) Meghonosítottuk a tánc tanulását, élését, szeretetét.   

Az örök jókedélyű Wünsch házaspár 68 éve él jóban – rosszban. Laci bácsi úgy fogalmazott: a titok a kompromisszum, és, hogy „le kell adni a saját akaratából” az embernek. Éva néni azt mondta: az elmúlt évtizedek során mintegy 40 ezer növendéket tanított, akik közül a mai napig odalépnek hozzá az utcán, amely melegséggel tölti el a szívét. Pintér Tamás úgy fogalmazott: számára külön öröm, hogy olyan városlakót köszönthetett, mint Éva néni, akinek köszönhetően generációk kaptak kiváló alapot mozgáskultúrájukhoz, váltak fegyelmezett kamasszá.

- A Wünsch név ma már egybeforrt Dunaújvárossal és a balettművészettel. Büszke vagyok a Wünsch házaspárra, akik rengeteget tettek Dunaújváros kultúrájáért, elért sikereikkel pedig öregbítették a város hírnevét.   

Tomcsányi Éva szakmai tevékenységét egyebek mellett a 2003-as esztendőben a „Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje” kitüntetéssel ismerték el, 2019-ben pedig átvette a Színház- és Filmművészeti Egyetem vasdiplomáját.

Nívódíjas balettmestert köszöntött a polgármester

 

 

  • Frissítve: 2021. november 24.
  • Létrehozva: 2021. augusztus 25.