fő tartalom

Ne csak a hulladékot gyűjtsük szelektíven!

Hírkép: Ne csak a hulladékot gyűjtsük szelektíven!

Városunkban már 16 helyszínen adható  le a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj, mindez a „CseppetSem!” program részeként. A cél a környezetszennyezés megelőzése és a környezettudatos magatartás erősítése.

 

 

Városunkban a tavalyi évben indult útjára a használt sütőolaj – és zsiradék gyűjtése. Az oktatási – nevelési intézmények önkéntes alapon csatlakoztak a „CseppetSem!” programhoz, számuk pedig egyre csak nő: jelenleg 16 gyűjtőponton adhatják le a kihelyezett boxokban a lakók az otthonaikban keletkezett sütőolajat.

– A használt sütőolajat és zsiradékot a környezetet erősen terhelő anyagok között tartjuk számon, hiszen gondoljunk csak bele: egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet, hatalmas károkat okozva ezzel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne a lefolyókba, a talajba, vagy akár a kommunális hulladéklerakóba kerüljenek, hanem gyűjtsük szelektíven! – mondta Szabó Zsolt alpolgármester, aki maga is elhozta a város 16 gyűjtőpontjának egyikére az otthonában felgyülemlett használt olajat.  

Hangsúlyozta: a város vezetése kiemelt figyelmet fordít a környezet védelmére.

–  Jó látni, hogy ma már egyre szélesebb körben elterjed a környezettudatos gondolkodásmód. A város önkormányzata üdvözli az ilyen, és ehhez hasonló környezetvédelmi kezdeményezéseket, egyik kiemelt feladatának tekinti a környezettudatos magatartás erősítését. A „CseppetSem!” program egyik kiváló eszköze ennek, hiszen a csatlakozó intézmények közreműködésével már kisgyermekkorban kialakíthatóak  a környezetvédelemmel kapcsolatos szokások.

Ne csak a hulladékot gyűjtsük szelektíven!

 

Cserháti László, a CseppetSem! program vezetője elmondta, a lakosságnak nincs más dolga, mint az adott gyűjtőpontok egyikére nyitvatartási időben zárt PET palackban vagy befőttes üvegben elhelyezni a használt, kihűlt olajat.

– Dunaújvárosból a törökbálinti telephelyre szállítást követően az olajat  átszűrik, így a lakosságnak ezzel sincs dolga, majd a zacc a biogáz üzembe kerül, ezt elektromos energia előállítására használják, és a tiszta olajból és zsiradékból bioüzemanyagot gyártanak, amely végül a gázolaj gyártás során hasznosul újra.

Cserháti László hozzátette: érdemes időt szánni az olaj szelektív gyűjtésére, hiszen amellett, hogy a környezetet kíméljük, az oktatási – nevelési intézményeket is támogatják a lakók, hiszen minden kilogramm leadott olaj után 25 forintot kapnak.

 

A Dunaújvárosban található gyűjtőpontok listáját az alábbi táblázatban találják.

Ne csak a hulladékot gyűjtsük szelektíven!   

 

Fontos tudni, hogy a gyűjtőpontokat az elkerített udvar részekre, vagy a tálaló konyha melletti elkerített területen helyezték el oly módon, hogy illetéktelen személyek ne férjenek hozzá az edényekhez, így a használt sütőolaj elhelyezését minden esetben jelezzék az adott intézmény vezetőjénél, vagy csengessenek a portán.

A csatlakozás lehetőségeiről pedig a www.biotrans.hu  oldalon olvashatnak.

 

(Megjegyzés: Az olajgyűjtőpontok között van a Muzsikáló Fiatalok Alapítvány (Móricz Zsigmond Általános Iskola) is, de itt csak az iskolában tanuló szülők, gyermekek adhatják le a használt sütő olajat.)

 

 

 

 

  

  • Frissítve: 2022. január 27.
  • Létrehozva: 2022. január 25.