fő tartalom

Nemcsak csúnya, de idő- és pénzszivattyú is az illegális hulladéklerakás

Hírkép: Nemcsak csúnya, de idő- és pénzszivattyú is az illegális hulladéklerakás

Hiába áll a városlakók előtt számtalan lehetőség arra, hogy legális keretek között szabaduljanak meg a háztartásokban felgyülemlett hulladéktól, sokan mégis az illegális megoldásokat választják, nem törődve azzal, hogy ezzel a természetet és a vizuális környezetüket is szennyezik – és persze anyagi kárt is okoznak a városnak.

 

A városi köztisztasági feladatok ellátására az önkormányzat több keretszerződést is köt évente, amelyek magukban foglalják a parkok, erdőterületeket tisztán tartását, övárkok, járdák, útszélek takarítását, köztéri hulladékgyűjtő edények ürítését. 

 

A tiszta városért

A munkát nagyrészt a Dunanett Nonprofit Kft., Dunaújváros Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata és a DVG Zrt. végzi el.

Az elmúlt évben a lakossági kéréseknek megfelelően az önkormányzat 8 százalékkal növelte a köztéri hulladékgyűjtők számát, így most már közel 1600 kis kuka található szerte a városban, amelyeket hetente kétszer ürít a Dunanett Nonprofit Kft. Az idei évben még magasabb forrást biztosít az önkormányzat a hulladékgyűjtő kosarak ürítésére, hogy szolgáltatási anomáliák csak minimális mértékben fordulhassanak elő. 

Természetesen folytatódik a lomtalanítás is, ezúttal is szinte egész évben megválhatnak a felesleges lomoktól a dunaújvárosiak. Az önkormányzat most is azt kéri, hogy a lakók figyeljék az időpontokat és a városrészenként megszervezett lomtalanításon szabaduljanak meg a felesleges holmiktól.

Tavaly összesen 5364 köbméternyi lom és 47.600 kilogramm elektronikai hulladék gyűlt így össze, valamint tavaly először lehetőség volt a veszélyes hulladék leadására, ami különösen fontos a környezet megóvása szempontjából, ebből is összegyűlt 12,5 tonna.

Mezei Zsolt alpolgármester sokszor kiemelte már, hogy szívügyének tekinti a város tisztaságát: 

– Az a célom, hogy egy tiszta, rendes városban élhessünk, éppen ezért gondoskodtunk további köztéri kukák kihelyezéséről, reformáltuk meg a lomtalanítást, figyeljük városszerte, hogy hol van szükség rendkívüli beavatkozásra.

Hiába azonban a rendszeres lomtalanítás és 20 darab szelektív hulladékgyűjtő sziget városszerte, sokan mégis a hulladélgyűjtő szigetek vagy rácsos kukatárolók mellé, vagy éppen 6-os számú főút mellett vagy a Duna-parton dobják ki a szemetüket. 

Az illegális szemét összegyűjtésére 2021-ben 2328 köbméternyi konténert, valamint 11 ezer 810 zsákot használtak fel, ennek költsége közel 29 millió forintot tett ki. Ez csak az eszköz, erre jött még rá a munkadíj. 

Nemcsak csúnya, de idő- és pénzszivattyú is az illegális hulladéklerakás

 

Biztos csak véletlen egybeesés...

Az Önkormányzat többször is elindult a belügyminisztérium által kiírt "Tisztítsuk meg az országot!" pályázaton is. Ebben meg kellett jelölni azokat a helyszíneket, amelyeknek a kitakarítására fordították volna az elnyert összeget.

Dunaújváros ugyan egy fillért sem kapott, az elutasítás után azonban hamarosan az önkormányzat kézhez kapta a Fejér Megyei Kormányhivatal levelét, amelyben pontosan ugyanazoknak a területeknek a megtisztítására szólították fel, amelyek az elutasított pályázatban szerepeltek. Így az önkormányzat még időszorításba is került, hiszen ha nem tesz eleget a felszólításnak, akkor a kormányhivatal még bírságot is kiszabhatott volna. 

Az illegális szemetelésnek persze nem csak az anyagi vonzata magas, a többi városlakónak is kellemetlenséget okoznak azok, akik így szabadulnak meg a szemetüktől.

Sajnos nagyon kevés eszköz áll a hivatalos szervek rendelkezésére az illegális hulladéklerakás szankcionálására, az egyetlen működő technika a tettenérés, amire azonban ritkán kerül sor.

Márpedig ez sziszifuszi küzdelem, fogalmazott Orosz Csaba képviselő:

– A legbosszantóbb az, hogy amikor a lakosság megelégeli a felhalmozódott szeméthegyeket és megszervezik maguk között a takarítást, másnapra pedig egyesek megint odahordják a szemetüket. Ez egy folyamatos szélmalomharc, amiben nem csak az önkormányzat, hanem a lakosság is részt vesz.

  • Létrehozva: 2022. február 9.