fő tartalom

Végleg lezárul(t) egy korszak

Hírkép: Végleg lezárul(t) egy korszak

A DVCSH Kft. neve több okból is hírhedté vált városunkban az elmúlt negyed században, egy korszak azonban most lezárul ugyanis 2023. január 12-én a Székesfehérvári Törvényszék végzésében elrendelte a Dunaújvárosi Víz-, és Csatorna- Hőszolgáltató Kft. felszámolását.

Dunaújváros még 1998-ban döntött arról, hogy 25 évre koncesszióba adja a helyi víz és csatornarendszert, illetve a távfűtést. Már akkor és azóta is megfogalmazódtak érvek és ellenérvek a DVCSH mellett és ellen. Azzal sem értett mindenki egyet, hogy 2009-ben a város 3.4 milliárd forintért megvásárolta a két gázmotoros erőmű tulajdonrészének a felét. A több milliárdos eszközöknek a cégekből való “kivándorlása” 2018-ban nagy botrányt kavart, de érdemi lépés akkor sem történt. Sok-sok vita után aztán 2019-ben többségbe kerülő Rajta, Újváros! Egyesület beváltotta korábbi választási ígéretét és lépett: szerződést bontott a céggel.

Egy fontos mérföldkő, amikor a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2021. július 1. napjától az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló DVG Zrt.-t jelölte ki a távhőszolgáltatásra, így attól a naptól kezdődően távhőszolgáltatási tevékenységet jogszerűen kizárólag a DVG Zrt. végezhet Dunaújvárosban.

2023. január 12-én pedig a Székesfehérvári Törvényszék végzésében elrendelte a Dunaújvárosi Víz-, és Csatorna-Hőszolgáltató Kft. felszámolását. Az ügy pikantériája, hogy még az előző városvezetés indította el 2018-ban azt a követelést a DVCSH Kft.-vel szemben, ami alapján a bíróság jogerősen is elrendelte a társaság felszámolását. 

Ez azt is jelenti, hogy a DVCSH-val szembeni követeléseket 40 napon belül lehet bejelenteni a felszámolónak.

A bírósági végzéssel kapcsolatban Pintér Tamás polgármester a következőket fogalmazta meg: Az elmúlt években politikai oldalaktól függetlenül egyértelművé vált, hogy a DVCSH-nak mennie kell, de csak a Rajta Újváros! Egyesületnek volt bátorsága felvállalni ezt a konfliktust.

Tisztában vagyok vele, hogy a váltás kellemetlenséggel járt a lakóknak is, de éppen ez a fejlemény is egyértelművé teszi: ennek a cégnek mennie kellett, nem tudta biztonsággal üzemeltetni a város távhőrendszerét. A DVG szakemberei ezzel szemben azon dolgoznak, hogy több száz dunaújvárosi vállalkozásnak biztosítsák a lakossági árú távhőszolgáltatást, ami életmentő ezeknek a cégeknek a jelenlegi helyzetben.

 Medgyesi Miklós sajtószóvivő szerint elindult a társaság felszámolása, de szerinte ez a folyamat is hosszú lesz, de mindenképpen fontos mérföldkő.

– Beszédes, hogy bár a társaság több száz millió forintot szedett be jogtalanul, a jogos követeléseket mégsem fizette meg. A DVCSH Kft. egy olyan elhibázott konstrukció volt, amibe a városnak soha nem kellett volna belevágnia.

Bár elődeink is küzdöttek vele, ez a városvezetés volt az, amelyik lépett az ügyben. 2021 óta olyan távhőszolgáltató működik Dunaújvárosban, amelyik nem a magántulajdonosok magánérdekei szerint működik, hanem folyamatosan arra törekszik, hogy a városlakók igényeinek megfeleljen. 20 év elhibázott munkáját kell itt bepótolni, a szolgáltatás messze nem tökéletes, de napról napra jobb lesz a DVG Zrt. szakembereinek köszönhetően

  • Létrehozva: 2023. január 26.