fő tartalom

100 és 102 éves városépítőt köszöntött az önkormányzat

Hírkép: 100 és 102 éves városépítőt köszöntött az önkormányzat

Két igazán különleges szépkorú polgárt köszöntött Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester: a 100 éves Mórocz Lajosné Rózsika néni és a 102 éves Tóth Gyula bácsi július 15-én ünnepelték születésnapjukat. 

100 évesen is szellemileg friss

Mórocz Lajosné Rózsika néni Celldömölkön született 1923-ban. Édesanyja háztartásbeli volt, édesapja vasutasként dolgozott, aki imádta kislányát. Rózsika néni Celldömölkön járta ki a 6 elemit és a 4 polgárit, ez utóbbit zárdában.

Az iskola után fiatalon Tapolcára ment dolgozni. Itt ismerkedett meg leendő férjével, akivel hamar házasságot kötöttek. Látrányba költöztek, ahol 3 lánygyermekük született.

Dunaújvárosba, a város alapításakor, 1952. februárban jött dolgozni a férje, a család 1952. szeptember 7-én követte őt. Egy évvel később megszületett fiú gyermekük. Rövid ideig ugyan dolgozott a Dunai Vasműben, majd az Ingatlankezelő Vállalatnál, de a mindennapok valójában a gyermekek nevelésével teltek.

37 évig laktak a Gagarin téren, ahol a lépcsőház minden lakójával jó kapcsolatot ápoltak, többekkel évtizedes barátságot kötöttek.

1989-ben költöztek a Dózsa György útra.  Itt is könnyen beilleszkedtek; a mai napig minden szomszéd érdeklődik iránta.

58 év boldog házasságot követően, 2001-ben elveszítette férjét. Az együtt töltött hosszú évtizedek alatt a gyermekeket unokák, majd dédunokák és 2020-ban ükunoka követte.

Aktív időskort élt a férje halálát követően is. 80 éves korában megtanult úszni, 90 éves koráig rendszeresen kirándult, utazott. Már fiatal korában is szeretett rejtvényt fejteni és kártyázni. Ezt napjainkban is szívesen teszi: minden délelőtt rejtvényt fejt, délután logikai játékkal játszik, esténként pedig számítógépen kártyázik, madzsongozik.

Rendkívül érdeklődő: naponta nézi és hallgatja a híreket. Ha valamit nem ért, akkor arra rákérdez, így minden eseményről naprakész. 99 évesen óriási döntést hozott: felköltözött Budapestre. Azóta a mindennapjai a fővárosban telnek. 100. szülinapját azonban Dunaújvárosban szerette volna megünnepelni, így a Magyar úti Pentele klubházban gyűlt össze a család minden tagja, és a barátok.

– Nem lehet szóval kifejezni ezt a szeretet, ezt a törődést. Nagyon jól esik. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki eljött és megtisztelt. – fogalmazott Rózsika néni, aki meghatódva fogadta Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester jókívánságait.

100 és 102 éves városépítőt köszöntött az önkormányzat

100 és 102 éves városépítőt köszöntött az önkormányzat

102 évesen is gondozza a virágágyásokat

Tóth Gyula bácsit, Dunaújváros egyik legidősebb polgárát sokan ismerhetik városunkban, főként azok, akik a Bocskai utca felé veszik az irányt, hiszen a 102. születésnapját szombaton ünneplő Gyula bácsi a mai napig itt gondozza az ablakok alatti kiskerteket.

– Hiányzik a Temető utcai négy hektáros föld, oda mindent ültettem. Uborkától kezdve a paradicsomon át a tökig. Most ez a picinyke kertecske az, amit művelek. Van leanderem, de palántáztam ide paprikát is – mutatta büszkén Tóth Gyula bácsi ablak alatti kis kertecskéjét, amelyet tavaly óta gondoz, hiszen kb. 1 évvel ezelőtt költözött új otthonába.

Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester közösen látogatták meg a 102 éves születésnapost.

Tóth Gyula 1921. július 15-én a Dráva határ szélén, Bakicson született és itt is nőtt fel öccsével együtt. 1954-ben érkezett Dunaújvárosba, és azóta is itt él.

Városunkban elsőként az építőiparban helyezkedett el: segédmunkásként kezdte, majd brigádvezetőként folytatta.

A szállítási osztályra kerültem, itt 2 hónapig voltam segédmunkás, majd brigádvezető lettem a városépítésben. Akkor építettük a Május 1., és az Építők utcát, és én oda szállítottam ki az embereket és az építési anyagokat – emlékszik vissza Gyula bácsi.

Ezt követően a Vasműben helyezkedett el, azon belül is az oxigén gyárban dolgozott 28 évet, turbina gépészként.

– A Vasműből mentem nyugdíjba 28 év után. Egész életemben dolgoztam, a mezőgazdaság szeretete pedig a mai napig megmaradt. A Temető utcában négy hektárnyi földet műveltem, de a tavalyi évben ide költöztem, a Bocskai utcába.

Két gyermek, két unoka és négy dédunoka örvendezteti meg a mindennapokban. A két unoka a rajong a nagypapájukért, szinte minden nap látogatják őt. Gyula bácsi állítja: unokái szeretete és a kerti munka a hosszú életének titka.

100 és 102 éves városépítőt köszöntött az önkormányzat

100 és 102 éves városépítőt köszöntött az önkormányzat

  • Létrehozva: 2023. július 17.