fő tartalom

Pert vesztett a DVCSH – 2,5 milliárdot követelt egy önkormányzati cégen

Hírkép: Pert vesztett a DVCSH – 2,5 milliárdot követelt egy önkormányzati cégen

A DVCSH még 2013-ban indított pert a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat ellen, ahol 2,5 milliárd forintnyi közüzemi díj megfizetését követelték az önkormányzati cégtől. A több mint tíz éve húzódó pert most lezárta a Kúria és elutasította a DVCSH keresetét. Pintér Tamás polgármester szerint ez egy újabb siker a Pomázi-féle cégháló ellen.

Mondhatnánk, hogy a DVCSH az a cég, amiről még unokáink is hallani fognak, de nagy valószínűséggel – remélhetőleg – szépen lassan a feledés homályába vész a Pomázi birodalom története, amiről időnként és egyre ritkábban hallunk majd egy-egy hírt. És reméljük a város szempontjából pozitív hírt, mint most.

Csak egy rossz emlék marad

A DVCSH története 1988-ban kezdődött és nagyjából 2019-ben ért véget, amikor a "Rajta, Újváros!" Egyesület szerződést bontott a céggel. Ez a döntés ugyan egy kisebb (nagyobb) cunamit gerjesztett a városban, és bizony több év kellett, hogy nyugvópontra kerüljön a távhőszolgáltatás minden részlete Dunaújvárosban. De még így is kerülnek elő a laikusok számára csontváznak látszó ügyek a szekrényből, amiről már Pintér Tamás polgármestert kérdeztük:

– Azt gondolom, hogy a dunaújvárosiak többsége számára ismert az a hosszú, évekig tartó küzdelem, amelyet városvezetésünk az elhíresült DVCSH és annak tulajdonosa, Pomázi Csaba ellen vívott annak érdekében, hogy lezárjuk ennek a Fidesz-hez ezer szállal kötődő vállalkozónak a dunaújvárosi üzelmeit, a városlakók tudatos megkárosítását. Személyesen is sikerként értékelem, hogy elértük a DVCSH felszámolását, illetve a Pomázi-féle cégháló legfontosabb cégének végelszámolását is.

Alaptalan volt a DVCSH 2,5 milliárdos követelése 

Azt talán kevesebben tudják, hogy a DVCSH még 2013-ban pert indított a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat (DPV) ellen, amely az önkormányzat megbízásából üzemeltette és üzemelteti a partvédelmi kutakat. Pintér Tamás szerint egy nagyon régóta húzódó per zárult most le:

– Pomáziék a késedelmi kamatokkal együtt több, mint 2,5 milliárd forintnyi közüzemi díj megfizetését követelték a bíróságon. Mindezt azzal indokolták, hogy az önkormányzati cég a partvédelem érdekében kitermelt talaj-, és rétegvizet a város szennyvízhálózatába vezette, amely vízközmű hálózatot akkor még a DVCSH üzemeltette. Az eljáró bíróságok kimondták, hogy ez a követelés teljes mértékben alaptalan, amit végül a Kúria is megerősített. Egy 2013. óta, tehát több, mint 10 éve húzódó pert zárt le március 12-én a Kúria, jóváhagyva a Győri Ítélőtábla jogerős ítéletét, amely elutasította a felperes, vagyis a DVCSH keresetét, illetve felülvizsgálati kérelmét. Az elsőfokú, másodfokú és felülvizsgálati eljárásban a bíróságok, valamint a Kúria összesen 15,4 millió forint perköltség megfizetésére kötelezte a DVCSH-t a DPV javára.

Nem kis pénz

A város költségvetésében minden forintnak jelentősége van, hát még ennyi pénznek. Pintér Tamás természetesen sikerként könyveli el a Kúria döntését:

– Nagy sikernek tartom a per eredményes lezárását és ezúton is hálásan köszönöm a perben állhatatosan küzdő szakértőink és ügyvédeink munkáját. Végső soron a Pomázi-klán a várostól és lakóitól szeretett volna elvenni 2,5 milliárd forintot, amit sikeresen megakadályoztunk. 

 

 

 

 

  • Létrehozva: 2024. március 20.