fő tartalom

Átadták a Dunaújváros Ifjúságáért díjakat

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlésének 191/2013-as határozatának értelmében, a „Dunaújváros Ifjúságáért” Díjat az idei évben Csathóné Zágoni Nóra pedagógus és Törökné Antal Mária gyermekkönyvtáros részére adományozta, melyet Cserna Gábor polgármester adott át a díjazottaknak.

Csathóné Zágoni Nóra a Széchenyi István Gimnázium magyar-német-orosz szakos, valamint DÖK-patronáló tanára, aki 1995-től dolgozik a gimnáziumban.

Általános iskolai tanulmányait a helyi Vasvári Pál Általános Iskolában folytatta, majd 1985-ben a Münnich Ferenc Gimnáziumban, a jelenlegi Széchenyi István Gimnáziumban érettségizett. 2002-2007 között a nyelvi munkaközösség vezetője volt, majd 2008-tól az iskola diákönkormányzatának patronáló tanára, több éve folyamatosan osztályfőnök. A dortmundi partneriskolával is ő ápolja a kapcsolatot, csereprogramokat szervez nagy sikerrel.

Nevelésben és oktatásban való elhivatottságát jelzi, hogy folyamatosan képzi magát, részt vesz szakmai jellegű továbbképzéseken, így pl. a Goethe Institut tanfolyamán, vagy az interaktív tábla alkalmazását segítő tanfolyamon, és még sorolhatnánk.

Nóra energiái azonban a szakmai jellegű képzések mellett a diákok nevelésére, szabadidejének helyes eltöltésére irányulnak fokozottan. 2010-’11-es tanévben indult az iskolában a TÁRS program keretein belül az önkéntes diákok szervezése, melynél időt és fáradságot nem kímélve több projekt szervezését is felvállalta. Bevonta a gyermekeket a Jószolgálati Otthon és az Idősek Otthona pályázataiba, irányította és figyelemmel kísérte a budapesti Parafónia zenekarral történő kapcsolattartást, érzékenyítette a programban részt vevő megközelítően 100 diákot, hogy ügyesen, lelkesen és pozitív, örömteli tapasztalatokat gyűjtve végezzék nemes cselekedeteiket. Vallja, hogy: „Másokat megajándékozni akkor a legértékesebb, ha azt halkan és önzetlenül tesszük.”

Csathóné Zágoni Nóra az egyik kezdeményezője és elindítója a „Fogd a kezem” programnak, ahol a művészeti és karitatív tevékenységet fűzik gyönyörű egységbe. A Széchenyi gálák és kultúra napi rendezvények ötletgazdája és lelkes szervezője.

2008-tól a gimnázium DÖK patronáló tanára, sikeresen koordinálja a diákok munkáját, nemcsak iskolán belül pezsdítette fel a diákok életét megtalálva a legalkalmasabb gyerekeket, hanem a városi és országos megmozdulásokon is részt vesznek.

Vidámsága, pozitív hozzáállása a diákok és kollégák szemében is példamutató, feledhetetlen élményekkel gazdagítja sokoldalú tevékenységével az iskola életét.

Az ifjúság nevelésében, fejlesztésében végzett példaértékű tevékenységének elismeréseként, Dunaújváros Közgyűlése az idei évben a Dunaújváros Ifjúságáért díjat Csathóné Zágoni Nóra tanárnő részére adományozta.

 

Törökné Antal Mária a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtárosa, mindenki Marcsi nénije.

Az ő közreműködésével alakulhatott meg városunkban, a József Attila Könyvtárban a Cimbora Klub 2003. április 24-én, immáron 10 éve. A dunaújvárosi Cimbora Klub szinte elsőként csatlakozott az Érdi Szabó Márta nevével fémjelzett Cimbora Mozgalomhoz. A mozgalom keretén belül nem csak Magyarországon, de határainkon túl is alakultak klubok. A mozgalom támogatója a Cimbora Alapítvány, amelynek segítségével fesztiválokat, vetélkedőket, találkozókat szervezhetnek a Cimbora Klubok. Dunaújvárosban a város és a környékbeli kis települések iskoláiból közel 30 harmadik és negyedik osztályos kis diák jött el. Az évek során cserélődtek, változtak a klubtagok, akik aktívan közreműködnek a Cimbora Klub programjaiban.

Az alábbiakban a klubtagok és segítő kollégák ajánló véleményét idézzük, melyekből kiderül, hogy a programban résztvevők milyen nagyra értékelik Törökné Antal Mária lelkes egyben lelkesítő munkáját.

Molnárné Perus Zsuzsa, a Balatonalmádi Cimbora Klub vezetőjének szavait idézem: „Marcsi a dunaújvárosi könyvtár gyermekkönyvtárosaként irányítja, élteti a klubot. Sokat tanulhatunk tőle: kitartást, lelkesedést, a könyvek és a gyerekek szeretetét. Időt, figyelmet, ajánlásokat, útbaigazítást, törődést és mindig valami újat tudott és tud adni az őt körülvevőknek.”

Szeleckyné Kemény Gabriella, „tiszteletbeli Cimbora Klub tag”, egyúttal a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola könyvtárosa szerint: „Csodálatra méltó, hogy a mai „valósítsd meg önmagadat” világban vannak még olyan emberek, akik nem csak a saját anyagi gyarapodásukra fordítanak energiát. Látják, hogy a legdrágább kincsünk a Gyermek. Nekik kell átadnunk mindazt, ami szebbé teheti az életet. Marcsi néni ezek közé az emberek közé tartozik.”

Végül Medvegy Zsuzsanna népművelő, múzeumpedagógus szavait idézve: „Lehetőségem volt meggyőződni arról, hogy a klub tagsága olyan közösségben tevékenykedik, ahol mindenki megtalálhatja azokat az értékeket, melyre vágyik, ki-ki megmutathatja tehetségét, tudását. Mindezt olyan őszinte indíttatású felnőtt támogatásával – a gyermeklélek minden rezdülésére nyitottan, önkéntes vállalással törekszik arra, hogy a gyerekek élményforrásként éljék meg a könyvekkel, a tudással, a művészetekkel, a közösségi programokkal való találkozást.”

Az ifjúság nevelésében, irodalmi műveltségének és önkifejezési formáinak bővítése érdekében kifejtett áldozatos tevékenységének elismeréseként Dunaújváros Közgyűlése az idei évben a Dunaújváros Ifjúságáért Díjat Törökné Antal Mária részére adományozta.

  • Létrehozva: 2013. május 23.