fő tartalom

Megkezdődött a helyreállítás - A Fejér Megyei Védelmi Bizottság közleménye - 2013. június 13. -

Hírkép

Már több mint egy métert apadt a Duna Fejér megyében. Ercsiben, a kikötőnél a sétány is felszínre került, itt a folyó visszahúzódott a medrébe. Kisapostagon a megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoporttal folytatják június 13-án, csütörtökön reggeltől a helyreállítási munkálatokat. Dr. Dorkota Lajos, a megyei védelmi bizottság elnöke és Magosi Lajos tű. ezredes, katasztrófavédelmi elnökhelyettes ma megbeszélést folytatott dr. Bakondi György tű. altábornagy, árvízi helyreállítási miniszterelnöki biztossal Budapesten. A többi árvízzel érintett településen is figyelőszolgálat ellenőrzi a védműveket. A gátak visszabontása során különös figyelmet kell fordítani a fertőzések, megbetegedések megelőzésére.

Fejér megyéből szerdán este hazaindultak a Heves, a Nógrád, a Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint a Vas megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportok, akik közel száz fős létszámmal az elmúlt napokban kimagasló helytállásukkal segítették az árvízi védekezést Kisapostagon. A településen ma reggeltől a székesfehérvári, a sárbogárdi és a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók vesznek részt a helyreállításban. A Fejér megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport hetvenhárom tagja két váltásban végzi a szükséges feladatokat. Kisapostagon a Duna vízszintje már a Panorámai úti ingatlanoknál épített nyúlgát alatt van. Reggel óta, időszakosan, négy ház udvaráról szivattyúzzák a visszamaradt vizet, miközben a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézetből érkezett fogvatartottak megkezdték a védmű bordás megtámasztásának és az úgynevezett kazettás medencéknek a bontását. Ma a településen folyamatosan, egyidejűleg százan vesznek részt a munkálatokban.

Ercsiben az éjszaka a kikötői sétányról is lehúzódott a Duna. A visszamaradt víz szivattyúzását szerdán késő délután abbahagyták.  Ma a katasztrófavédelem irányításával megkezdődik a védművek visszabontása.

Adonynál a Lórév felé vezető útról szintén visszahúzódott a folyó, az útszakaszt várhatóan a tisztítás és a fertőtlenítés után megnyitják. Az ártéri ingatlanoknál továbbra is egy métert maghaladó a vízmagasság. Várhatóan június 14-én, pénteken 8 órától az 50 ingatlanról korábban kiköltözött 65 ember visszatérhet otthonába, mivel a Duna folyamatosan csökkenő vízállása ezt valószínűleg lehetővé teszi.

Dunaújvárosban, a Szalki-szigetnél is jelentősen apad a Duna, már a halászcsárda sincs vízben. A szigetre a teherforgalom célirányosan megindult, azonban személygépjárművek továbbra sem hajthatnak be. A rendőrség a Szalki-szigetet folyamatos ellenőrzés alatt tartja.

Kulcson és Baracson a meglévő védművek ellenőrzése folyamatos. Kulcson a Hajós utcát és a Dunapart utcát, valamint Rácalmáson az Esze Tamás közt, az Alsó-Dunapart utcát, a Páskom utcát, és a Madách Imre utca alsó részét továbbra is lezárva tartják.

Dr. Dorkota Lajos, a megyei védelmi bizottság elnöke és Magosi Lajos tű. ezredes, katasztrófavédelmi elnökhelyettes ma megbeszélést folytatott dr. Bakondi György tű. altábornagy árvízi helyreállítási miniszterelnöki biztossal Budapesten.

Mint ismeretes, az Ercsi és Adony közötti útszakaszon, a 6-os számú főúton korlátozást vezettek be az árvíz miatt június 8-án. A 38-as és 56-os km szelvények közötti útszakaszon a 3,5 tonna össztömegű járművek nem közlekedhettek, e korlátozás ma 14 órától megszűnt, miután a Duna vízállása a főút mentén 650 centiméter alá csökkent.

Az árvízzel érintett területeken a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság huszonhét fővel látja el a biztosítási feladatokat.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet felhívása alapján a védekezésnél használt nedves, átázott homokzsákok szennyezettek, tartalmuk fertőzésforrást jelenthet, ezért a visszabontási munkálatok során körültekintően kell eljárni. A zsákokból a homokot száraz talajra, lehetőség szerint olyan területre kell üríteni, amelyet víz nem áztatott át. Az így összegyűjtött homok építkezésekhez felhasználható. A zsákokat szintén száraz helyre kell összehordani, a kiürített, száraz homokzsákok hulladék és építési törmelék gyűjtésére, illetve más hasonló célokra felhasználhatók. Ugyanakkor élelmiszerek (pl. burgonya, zöldség, alma) gyűjtésére, tárolására tilos alkalmazni a kiürített homokzsákokat.

A megyei védelmi bizottság kéri a lakosságot, kövessék figyelemmel a testület, a vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem közleményeit. Fejér megyében a www.fejer.katasztrofavedelem.hu és a www.kormanyhivatal.hu oldalon olvashat friss információkat az árvízi védekezésről és a helyreállítás menetéről.

A vízügyi helyzetről a www.ovf.hu oldalon találhat információkat. A Duna egyes szakaszainak vízállás-előrejelzéséről a www.hydroinfo.hu oldalon tájékozódhat.

A Fejér megyei vízfolyások pillanatnyi állapotáról a www.vizugy.hu honlapon, bal oldalon a KDTVIZIG (Székesfehérvár) menüpontot kiválasztva is olvashat. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatóit a www.kdtvizig.hu honlapon tekintheti meg. Az esetleges forgalomkorlátozásokról, útlezárásokról a www.police.hu oldalon tájékozódhat. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján további információkat olvashat az árvíz esetén tanúsítandó magatartási formákról.

Dr. Dorkota Lajos

a Fejér Megyei Védelmi Bizottság                                  

elnöke

 

Magosi Lajos tű. ezredes sk.

a Fejér Megyei Védelmi Bizottság

katasztrófavédelmi elnökhelyettese

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Varga Richárd

  • Létrehozva: 2013. június 13.