fő tartalom

Parádi Duó

A Parádi ikrek ősi pentelei családból származnak, elődeik révén már több mint 150 éve kötődnek Dunapenteléhez apai-anyai ágon. Édesapjuk Fényes Szabolcs zeneszerző és zongorista csoportjában többször lépett fel különböző koncerteken. Szüleikhez méltón a zene útján ők is jelentősen hozzájárultak a pentelei hagyományok ápolásához.

Parádi Duó

Zenei pályájuk 1964-ben kezdődött és napjainkban is folytatódik, ma már 50 éve zenélnek. Sok kulturális rendezvényen – Iparos Bál, Arató Bál, Búcsú Bál, mellyel sok örömet okoztak a település lakóinak.

A pentelei rendezvényeken, bálok, iskolatalálkozók, év végi szilveszteri ünnepen szerepeltek, az itt élő emberek a mai napig igényt tartanak zenéjükre. Szinte minden műfajban és minden korosztálynak a kedvére játszanak. Kezdetben a szájharmonika volt a kedvencük, később László tangóharmonikára, György pedig dobra váltott. Ma több műfajban is képesek magas szinten zenélni, magyar nóta mellett játszanak latin zenét, dzsesszt és operettet.

Katonaidejük két évében az Ercsi Tiszti Klubban léptek fel. A katonaság után Dunaújvárosba visszatérve négytagú zenekart alakítottak és a fent említett bálokon kívül lakodalmakban és magyaros rendezvényeken szerepeltek. Az eltelt évek alatt Dunaújvárosban, az összes szabadidőparkban, valamint szórakozóhelyen játszottak már.

(1961-ben az országos Kulturális Seregszemlén, Várpalotán Szájharmonika Duó-ként aranyérmet nyertek.

1962-ben Pécsett, az Országos Kulturális versenyen szintén aranyérmesek lettek.)

Parádi György a Pentele Baráti kör elnökeként élen jár a pentelei hagyományok ápolásában, az ünnepi megemlékezések és helyi rendezvények szervezésében. Pentele múltjának feltárásában is aktív részt vállal, értékes helytörténeti összeállítást készített.

A tavalyi esztendő jubileumnak számít az életükben, hiszen 50 éve játszanak együtt, a Penteleiek pedig büszkék rájuk, a zenéjükre, az értékekre, melyeket képviselnek.

Lelkiismeretes és magas színvonalú kulturális és hagyományőrző tevékenységük elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Pro Cultura Intercisae díjat a Parádi Duó (azaz Parádi László és Parádi György) részére adományozta.

 

  • Frissítve: 2015. január 25.
  • Létrehozva: 2015. január 25.