fő tartalom

Rohonczi István

Rohonczi István 1995-től a Széchenyi István Gimnázium tanára. Pályáját kis kitérőkkel a művészi érdeklődésén keresztül kezdi, eljutva a tanításig. Először amatőrként szakkörökön keresztül ismerkedik a művészi szakmával, Dunaújvárosban Birkás István amatőr műhelyében. Innen vezet az útja a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem tanárképző karára, ahol 1983-ban végez a tanárképző karán földrajz-rajz szakon.

Pedagógusként általános iskolában, a Móriczban és a Vasváriban kezd dolgozni. Egy rövid nevelőtanári munkálkodás után került a gimnáziumba. 2005-ben egészítette ki tanulmányait a Magyar Művészeti Egyetem Tanárképző Tanszékén vizuális és környezetkultúra szakon. Összesen 37 év szolgálati idővel rendelkezik.

Tanári, oktatói tevékenysége mellett az iskolában folyamatosan működtette a rajz szakkört. Ezek népszerűsége mutatta hatékonyságukat is. Az elkészült anyagokból az iskola aulájában már évtizedek óta rendeznek kiállításokat. Ezek nem csak iskolai, hanem városi eseményekké is váltak, hiszen a szülők révén sokan látogatják a kiállított alkotásokat. A csoportos kiállítások mellett egy-egy tehetséges diák önálló lehetőséget is kapott és kap mind a mai napig ahhoz, hogy először színre lépjen. Ezek az alkalmak arra is lehetőséget adnak, hogy tágítsák az ismereteket, hiszen a megnyitókon értékelések és kritikák is elhangzanak, amik példaadók lehetnek és lettek a pályaválasztás tekintetében.

A város életében is meghatározó művészetszervező tevékenységet folytat: szakköröket vezet, nyári táborokat szervez szorosan együttműködve a KMI-vel. Az ottani kiállítások szervezője, rendezője. Ezeken a tárlatokon a rajzóra keretében ismerkedhetnek a kortárs művészettel a diákok. Ezt újabban kamara kiállítások szervezése egészíti ki a Bartók Színház aulájában. Mindezeket elősegítette az is, hogy éveken keresztül volt a Modern Művészetért Alapítvány művészeti vezetője. A festészet mellett elsősorban a szobrászat foglalkoztatja. Az iskola névadójának szobrát is ő készítette, de számos más szobor a városban is a nevéhez fűződik a köztereken. Leghíresebb alkotása a Pákozdon elhelyezett Miska-huszár.

  • Frissítve: 2022. június 10.
  • Létrehozva: 2022. június 10.