fő tartalom

Urbán László

Urbán László az egri Dobó István Gimnázium után a miskolci egyetemen diplomázott. Gépészmérnökként a Mátravidéki Hőerőműnél helyezkedett el. 1973. június elsején érkezett a dunaújvárosi Magyar Optikai Művek vállalatához. Akkor, pedagógus feleségével öt évet adtak maguknak, hogy megteremtsék az egzisztenciájukat. Tulajdonképpen így kezdődött Urbán László karrierje, aki ma a Momert Zrt. vezérigazgatója és többségi tulajdonosa, és akinek élete összefonódott a vállalat és a város életével.

A budapesti MOM, azaz Magyar Optikai Művek 1973-ban kezdte letelepíteni Dunaújvárosba az óragyártó részlegét. A sorozatgyártás 2 év múlva kezdődött a városban az alkatrészgyártó üzem vezetője pedig ekkor már Urbán László volt. 1976-tól Triumph-Adler írógépeket szerelt össze a gyár német bérmunkában. Ezt a formát elsőként ő vezette be az országban, akár csak a háztartási mérlegek gyártását. Ettől kezdve a cég műszaki vezetőjeként dolgozott a rendszerváltásig.

1989-ben alakult részvénytársasággá a gyár, ekkor nevezték ki a vezérigazgatói posztra, közben pedig folyamatosan bővítették a Momert termékskáláját. Óra, mérleg, floppy, MENKE villanymotor alkatrészek, kávéfőzők gyártása és értékesítése volt a feladat. Nem volt éppen irigylésre méltó helyzetben, hiszen a keleti piacok összeomlása után nem tudta értékesíteni a floppy meghajtókat és a mechanikus órák gyártásának kora is lejárt. Ebben az időszakban jelentős veszteséggel működött a gyár, a létszámot közel a felére kényszerült csökkenteni. Rajta kívül bizony nem sokan láttak esélyt arra, hogy a cég megálljon a lejtőn.

118 évi múlt után 1994-ben végelszámolással megszűnt a budapesti MOM, a MOMERT a többi leányvállalattal együtt az ÁVÜ-höz, azaz az Állami Vagyonügynökséghez került. A privatizáció idejében végül sikerült a csőd szélén álló, jelentős adósságot felhalmozó céget megmentenie a dolgozókból és menedzsmentből összeállt konszernek, amit ezt követően egy amerikai üzlet indított el azon a pályán, hogy a tartozásállomány eltűnhessen.

A változás pedig évről-évre szembetűnővé vált, stabil külföldi piacokat sikerült meghódítani és 1997 óta folyamatosan nyereséget termel a cég. A megtermelt nyereséget mindig a fejlesztésre fordították, így sikerült saját fejlesztő csapatot, önálló szerszámüzemet létrehozni. A technológia korszerűsítésére is több pályázatot nyertek. 2000-ben a Momert a világ első 10 mérleggyártói között szerepelt.

A Momert márka 2015-ben ismét elnyerte a MagyarBrands címet. Azokat a magyar vonatkozású márkákat díjazták MagyarBrands elismeréssel, amelyek a magyar vállalkozások méltó képviselői lehetnek hazánkban és határainkon kívül is. A díjazott márkákhoz kapcsolt értékek olyan kézzel fogható előnyt jelentenek, amely révén növelhető a termékek megbízhatósága, elismertsége.

Az 1967-ben alapított MOMERT Zrt. a kezdetek óta Dunaújvárosban működik, itt találhatók gyáregységei, raktárai és irodái egyaránt. A vállalat teljes egészében magyar tulajdonú. Urbán László alapító tagja volt annak az elnökségnek, ami a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarát létrehozta, végig kitartott a megbízható munkaerő fejlesztésében, Dunaújváros innovációs lehetőségeiben. Az idén 50 éves fennállását ünneplő Momert Zrt. humánerőforrás bázisát stabilan megőrizte az évtizedek alatt, felelősségvállalása pedig mindvégig kiterjedt a helyi kulturális nagyrendezvények megvalósítására, támogatására is. Rendkívül jó kapcsolatot ápol mind a helyi, mind a térségi nagyvállalatok vezetőivel, tanácsaira számíthatnak partnerei.

A több száz főt alkalmazó vállalat, a MOMERT Zrt. dinamikusan felfelé ívelő eredményei Urbán László következetes vezetői magatartásának, kiemelkedő szakmai munkájának, emberi és erkölcsi magatartásának köszönhető. 1978-ban Kiváló Dolgozó elismerést, majd 1981-ben Kiváló Munkájáért díjjal jutalmazták, majd 2000-ben Fejér megye legjobb vállalkozójának kijáró „Év Vállalkozója” díjjal ismerték el példaértékű tevékenységét.

Urbán László magas szakmai színvonalon végzett tevékenységével, maradandó érdemeket szerzett, elősegítette Dunaújváros értékeinek gyarapí­tását, öregbítette jó hírnevét.  A több évtizedes példaértékű szakmai tevékenységének elismeréseként, Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Díszpolgára kitüntető címet Urbán László vezérigazgató úr részére adományozta.

  • Frissítve: 2021. augusztus 23.
  • Létrehozva: 2017. május 3.