fő tartalom

Árva Sándor Csaba

1946. május 19-én született Nagylétán.

A debreceni Fazekas Gimnázium elvégzése után a Dunaújvárosi Főiskolára jelentkezett Így költözött a városunkba, és folytatta tovább sportpályafutását. 1971-ben játékosként erősítette a Dunaújvárosi Kohász férfi kézilabda csapatát, mely 12 év után ismét bekerült az NB II-es bajnokságba. Játékos pályafutása végén már a dunaújvárosi férfi utánpótlás edzője volt, majd 1981-ben az NB I/B-be került felnőtt férfi kézilabda csapat vezetőedzője lett. Közel 10 évig Magyarországon, főként Dunaújvárosban dolgozott trénerként. Először 1992-ben ment ki külföldre, Németországban a BSV Sachsen Zwickau edzőjeként tevékenykedett 1995-ig. Hosszú pályafutása során több csapatnál dolgozott, többek között a debreceni Dózsánál, a DVSC-nél, a dunaújvárosi Sportiskolánál illetve a Hajdúnánás csapatánál, azonban mindig visszahúzta a szíve Dunaújvárosba. Az évek során ugyanolyan lelkesedéssel irányította az NB I-ben, az NB II-ben és utánpótlás bajnokságban szereplő csapatokat. Alkalmazkodni tudott a profi és az amatőr kézilabdázó játékosokhoz, a különböző korosztályokhoz és nem utolsó sorban a női csapatokhoz. A Dunaújvárosi Sportiskolában is több éven keresztül nevelte a fiatalokat.

Életének utolsó időszakában sem engedte, hogy a betegség megakadályozza abban, hogy megtartsa az edzéseket, hogy összetartson egy közösséget, hogy szakmai tudásával, rutinjával megtanítsa a csapatoknak hogyan kell megnyerni egy meccset és adott esetben hogyan kell emelt fővel veszíteni, hogy a végsőkig küzdeni kell a pályán, hogy szív nélkül az egész semmit sem ér.

 A dunaújvárosi kézilabdasport egyik meghatározó alakja, aki a Dunaújvárosi Atlétikai Club Női Kézilabda Szakosztályát irányította, 2012. január 14-én, életének 66. esztendejében hunyt el. Kiemelkedő szakmai tevékenységének és kivételes személyiségének elismeréseként Dunaújváros Közgyűlése a 2013-as évben a Dunaújváros Sportjáért díjat Árva Sándor Csaba részéré posztumusz adományozta.

  • Frissítve: 2013. április 3.
  • Létrehozva: 2013. április 3.