fő tartalom

Birkás István

Birkás István Munkácsy-díjas festőművész művészetszervezői tevékenységéről minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy meghatározta Dunaújváros művészeti életének és intézményrendszerének alakulását. Folyamatosan vállalt közösségi és közéleti feladatokat a városban. 1972-től 1989-ig vezette az Amatőr Műhelyt, ami egyszerre volt szakkör és szellemi alkotóműhely, a jövő képző- és iparművész generációjának felnevelője. A Képcsarnok városi üzletének bezárása után, művésztársaival megalapította az Y Galériát.

Jelentős szerepet vállalt a ma újra működő és nemzetközileg is jelentős Nemzetközi Acélszobrász Alkotótelep és Szimpozion létrehozásában és Magyarország egyik legjelentősebb kortárs kiállítóhelyként számon tartott Kortárs Művészeti Intézet létrejöttében, az ez utóbbit működtető Modern Művészetért Közalapítvány kuratóriumi elnöke is volt 1990 és 1997 között. A rendszerváltás idején önkormányzati képviselőként és kulturális bizottság elnökeként is tevékenykedett.

Szakmai ismertségét az 1970-től megrendezett számtalan kiállítása és a róla szóló publikációk is jegyzik. Városunk emblematikus alakja, a magyar és a dunaújvárosi képzőművészet kiemelkedő képviselője az idei évben, 71 évesen hunyt el.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a városunkban végzett több évtizedes lelkiismeretes és példaértékű művészeti tevékenységének elismeréseként a „Dunaújvárosért Díjat” Birkás István részére POSZTUMUSZ adományozta.

  • Frissítve: 2021. augusztus 24.
  • Létrehozva: 2018. november 5.