fő tartalom

Décsi Ferenc

Décsi FerencDécsi Ferenc 1920-ban született Szentgotthárdon. A II. világháborúban orosz hadifogságba esett, és csak 1946-ban tért haza. Elvégezte a Kossuth Akadémiát, és 1955-ig katonatisztként, műszaki alakulatnál szolgált. Főhadnagyként szerelt le és kezdett el dolgozni a Dunai Vasmű gépgyárban, majd a kokszolóban. A kokszvegyészet munka- és tűzvédelmi felelőse volt az 1980-as nyugdíjba vonulásáig.

Még aktív korában szervezte meg az ifjúsági bélyegszakkört a városi gyerekek részvételével, melynek az Munkásművelődési Központ (MMK) adott otthont. Hetente tartott klubnapokat, ahol a fiataloknak és gyerekeknek tartott vidám, érdekes foglalkozásokat, melyeket az évtizedek során számtalan generáció több ezernyi gyereke élvezhetett. A klub különféle pályázatokon vett részt, és a nyert pénzen vitte a gyerekeket kirándulni az ország különböző szép helyeire. Meghívásra rendszeresen járt több városi és jó néhány községi iskolába, állandó résztvevője volt a városi szintű megmozdulásoknak. Elsősorban az ő hatására a városban és a környező falvakban sok pedagógus felismerte a bélyeggyűjtésben rejlő kiegészítő oktatási és nevelési lehetőségeket, és támogatták tevékenységét.

A Than Mór Bélyegklubot több mint 20 évvel ezelőtt alapította, és még ma is tárt kapukkal várja a gyerekeket. Öregbítette Dunaújváros hírnevét, hiszen részt vett a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének (MABÉOSZ) munkájában is." 2011 augusztusában hunyt el Dunaújvárosban.

  • Frissítve: 2021. augusztus 26.
  • Létrehozva: 2021. augusztus 26.