fő tartalom

Dr. Bakos Károly

Dr. Bakos Károly 1923. november 1-én született tősgyökeres dunapenteleiként, tisztes iparos családban. Odaadó szülői gondoskodásukkal az ifjú Bakos Károlyt a Dunapentelei Állami Elemi Népiskola elvégzése után a Kőszegi Szent Benedek Rendi Gimnáziumba íratták, ahol 1941-ben érettségizett. Tanulmányi útja a Pázmány Péter Tudományegyetem Jog- és Államtudományi Karára vezetett, ahol 1946-ban megvédte jogi diplomáját. A háború utáni társadalmi átrendeződés az ő életútjára is rányomta a bélyegét: 1947-ben a Jogász Szakszervezet munkatársa volt, majd ezt követően a Szociáldemokrata Párt Budapesti Központja Értelmiségi Osztálya Jogászcsoportjának adminisztratív titkára. Két év ügyvédbojtárságot követően 1949-ben volt telefonügynök és hómunkás is. Végre 1950-ban ismét a szakmájában érte a jósorsa, hiszen a Szekszárdi Járásbíróság fogalmazója volt két évig, majd rövid ideig a Tolna Megyei Bíróság következett.

1952-ben sodorta vissza az élet, a szakma városunkba, amely akkor már a Sztálinváros nevet viselte. Egy évig a Sztálinvárosi Kereskedelmi és Vendéglátóipari Vállalat jogtanácsosa volt. 1953-tól mintegy örök munkahelyhez kötődött, a Vasműhöz, ahol ügyvédi szakvizsgát is tett, és az 1983-as nyugdíjba vonulása óta itt kamatoztatja jogtudását.

A család és a munkahely mellett folyamatosan ellátott közfeladatokat, töltött be közfunkciókat. 30 évig volt a Dunaújvárosi Munkásszövetkezet igazgatósági tagja, 1997-től a Dunaújvárosi Választási Bizottságnak a tagja, majd 2003-tól a bizottság elnöke. Életpályája nem lehetett volna teljes Pentele szolgálata nélkül. Mintegy két évtizedig a Pentele Baráti Kör aktív tagja, jogi tanácsadója, segítője. Sokat dolgozott azért, hogy Pentele megőrizze értékeit, kulturális emlékeit. Meghatározó szerepe volt a II. Világháborús- és az 1948-as emlékmű létrehozásában. Elévülhetetlen érdemei vannak a Kistemető megmentésében, gondozottságának újraélesztésében. Aktív közreműködésének egyik gyümölcse a Ráctemplom tatarozása, restaurálása.

Ma is úgy tartja, hogy van még mit tenni Pentele kulturális öregségeinek megmentéséért, hiszen nincs Pentelei Faluház, ami otthont biztosíthatna számos érték bemutatására. Mindezek alapján Dr. Bakos Károly több évtizedes szakmai, aktív közéleti és hagyományőrző munkásságáért a Dunaújváros Díszpolgára elismerésben részsül.

 

  • Frissítve: 2021. augusztus 23.
  • Létrehozva: 2021. augusztus 23.