fő tartalom

Dr. Dorkota Lajos

"1958. július 19-én született a mai Dunaújvárosban. 1976-ban érettségizett szülővárosában, a Münnich Ferenc Gimnáziumban" és "1981-ben szerezte meg jogi diplomáját a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen, 1983-ban jogtanácsosi, ügyvédi szakvizsgát tett.

1981-től hat éven át a Dunai Vasműben dolgozott előbb jogi előadóként, majd jogtanácsosként. A ’80-as években valamint a ’90-es évek elején, az Épinvest, valamint a Papirusz Kft.-nél vezető jogtanácsosként tevékenykedett. 1992 óta egyéni ügyvéd városunkban, tagja az Ügyvédi Kamarának. 1996-ban belépett a helyi HÍD Egyesületbe, ’98-tól a Dunaújváros Térségéért Fejlesztési Alapítvány ellenőrző bizottsági tagjaként gondozza városunk fejlődési lehetőségeit, illetve érdekeit. 1990 óta képviselője Dunaújváros közgyűlésének, 1991 és 1994 között Dunaújváros alpolgármestere, 1993 óta a Fidesz, 1998-as évtől a Parlament aktív tagjaként végzi felelősségteljes munkáját. 1999 óta a Fidesz Országos Választmányában, 2001-től a Fidesz - Magyar Polgári Párt megyei elnökeként tevékenykedik. A 2006. évi országgyűlési választásokon Fejér megyei területi listán szerzett mandátumot. 2006. május 30-tól az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagja. Munkájának elismeréseként a 2010-es évi áprilisi választásokon Fejér megye 3. számú választókerületében – Dunaújvárosban – egyéni mandátumot szerzett.

Szakmai munkájának köszönhetően neve a választók körében méltóképpen ismert és elismert. Képviselői munkássága során elsősorban gazdaságpolitikai, területfejlesztési és önkormányzati ügyekben tevékenykedett. Számos olyan, nagy sikerrel bíró fejlesztés megálmodója és lelkes alkotótársa volt, mint például a hátrányos helyzetűek segítését megcélzó Védőháló Alapítvány létrejötte, a dunaújvárosi nyugdíjasoknak évente adott pénzbeli támogatás, a Szalki-sziget rehabilitációja, és további sokrétű beruházás aktív előmozdítója a jelenben is.  
2010 decembere óta a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, és bár e funkció miatt lemondott önkormányzati képviselői posztjáról, új tisztségének feladatai mellett sem feledkezik meg Dunaújvárosról és az itt élőkről.

Példaértékű hivatástudatának és lelkiismeretességének, a hosszú évek óta a városért végzett áldozatkész munkájának elismeréseként, Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a "Dunaújváros Díszpolgára" kitüntető címet a 2011-es évben dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott, országgyűlési képviselő részére adományozza."

  • Frissítve: 2021. augusztus 23.
  • Létrehozva: 2021. augusztus 23.