fő tartalom

Dr. Varga Lajos

Dr. Varga Lajos Éles eszű, szorgalmas fiatalemberként komolyan készült szakmájára, a Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Karán fizikusnak tanult. Friss diplomásként 37 éve költözött Dunaújvárosba. Olyan időben érkezett a Vasműbe, amikor a folyamatok gyorsítása, új, tovább-feldolgozott termékek gyártásának beindítása, a gyártási folyamatok új technikákkal való ellenőrzése, a termékminőség javítása voltak a legfőbb feladatok. 18 éven át a Minőségellenőrzési és Anyagvizsgáló Főosztályon dolgozott: volt sugárfizikus, labor- és vizsgálatvezető, a hengerelt áruk minőségellenőrzési osztályvezetője, s végül 5 éven át a főosztály vezetője.

A doktori disszertációját 1980-ban summa cum laude minősítéssel védte meg. Folytonosan követte a tudomány és a technika fejlődését. Már 1985-ben vázlatosan lejegyezte a később kialakított és ma is alkalmazott minőségbiztosítási rendszere vonatkozó elképzeléseket.

A nagyobb feladatokra alkalmasnak érezve magát eltökélte, hogy közéleti tevékenységre is vállalkozik. 1985-ben a helyhatósági választáson tanácstaggá választották. 1985-től Tanácselnök-helyettesként, majd 1988-1990 között tanácselnökként európai felkészültségét jól kamatoztatta. Az új feladatokra mindig alaposan felkészült. Beszélt németül és oroszul, tudott angolul is. Új szellemet vitt a tanács munkájába, más módon irányította a város fejlesztését. Elnöksége idején 1988-ban az adórendszer bevezetésével a tanácsoknál hagyott bevétellel jól gazdálkodtak, melyet igazol az első választott polgármester elismerése, hogy köszönet érte, „igazán működőképes várost adtatok át”.

1990 után ismét a Vasműben volt vezető, 6 évig a Kereskedőház Kft. igazgatója, ill. társügyvezetője, 5 éven át a DUNAFERR Voest-Alpine Hideghengermű Kft. ügyvezetője volt. 1995-2000 közti időszakban az ő tevékenységének eredménye is hogy 2000. november 1-jétől négy megyei jogú, de nem megyeszékhely városnak, s ezek között Dunaújvárosnak önálló Kereskedelmi és Iparkamarája lett, melynek 2002. december 31-i egészségi okból történő lemondásáig elnöke, egyben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országos elnökségének tagja volt. A testület lemondása után tiszteletbeli elnökké választotta.

A HÍD Egyesület alapító és később elnökségi tagjaként sokat és eredményesen lobbizott a Dunahíd és az M8-as út megépítéséért is.

  • Frissítve: 2021. augusztus 26.
  • Létrehozva: 2021. augusztus 26.