fő tartalom

Dunaferr Szakközép- és Szakiskola

A Dunaferr Szakközép- és Szakiskola Dunaújváros legrégebbi, a városkörnyék legnagyobb középiskolája. A hat évtizedes múlt már történelemnek számít, benne nagyon sok emberi sors, szakmai eredmények, hivatástudattal végzett pályafutások. Hatvan év alatt közel tizennyolcezer diák itt kapott bizonyítványt, több mint ezer tanár és oktató segítségével. Az iskola mindig alkalmazkodott a munkaerő-piaci igényekhez, az elmúlt évtizedekben összesen hatvannégy szakmában indított képzést.

 A város és az iskola tulajdonképpen együtt növekedett, együtt fejlődött. Hazánkban kormányhatározat döntött arról, hogy Dunapentelén kohászati kombinát és egy új város épüljön. Nem sokkal később már a vasmű vezetői azt kérvényezték, hogy az 1955-56-os tanévben 168 fő tanuló képzését szeretnék beindítani. Az intézet megszervezésével a vasmű közvetlenül kívánta megoldani a szakmunkás-utánpótlást. Tulajdonképpen ilyen körülmények és indokok alapján alakult meg a 316. számú Ipari Tanuló Intézet, ahol 1955. szeptember 15-én volt az első tanítási nap. Ma a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola az ország egyik legnagyobb középiskolája, ahol gépészeti, illetve villamos szakmacsoportos és rendvédelmi pályára előkészítő képzés folyik. Az iskola diákjainak száma megközelítően 1200 fő.

Országos versenyeken rendszeresen kiváló eredményeket produkálnak az iskola diákjai. A Szakma Kiváló Tanulója Verseny évről-évre a Dunaferr sikereit hozza, a hegesztők, a forgácsolók, a szerkezetlakatosok minden évben ott állnak a dobogón. Kiemelt helyen szerepel a labdarúgás, a kézilabda, de legalább ennyire fontos a mindennapos mozgás is. Az iskola sportegyesülete, a Dunaújvárosi Diák Sportegyesület rendszeresen koordinálja, támogatja a diákság sportéletét. Az iskola tartalmas és aktív kapcsolatot ápol a helyi rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a honvédséggel, a Magyar Elektrotechnikai Egyesülettel, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarával. De ugyancsak a legfontosabbak között kell beszélni az ISD Dunaferr, a Hankook Tire, a Ferrobeton, vagy éppen a Hamburger Hungária cégekről. Az iskola az ISD Dunaferr Zrt. jóvoltából az ország egyik legjobban felszerelt tanműhelyében dolgozhat, a tanulók világszínvonalú gépeken sajátíthatják el a választott hivatásuk alapjait.

Az iskola együtt él Dunaújvárossal. Rendszeresen szépítik a szemétgyűjtő akcióik során környezetünket, nagy szerepet vállaltak a Muki kismozdony felújítási munkálataiban, vagy éppen a Jószolgálati Otthon udvarán felépített Ability kert létrehozásában. Diákok egy csoportja a közelmúltban infúzióállványokat készített és szerelt fel a Szent Pantaleon Kórház belgyógyászatára, de a tavalyi karácsonyi főtér díszítésében is kreatívan részt vettek, hiszen számos különböző látványelemet készítettek.

Dunaújváros MJV Közgyűlése, az iskola kimagasló és példaértékű szakmai tevékenysége, a közösségért végzett maradandó munkája elismeréseként a „Dunaújvárosért Díjat” a Dunaferr Szakközép- és Szakiskola részére adományozta.

  • Frissítve: 2021. augusztus 24.
  • Létrehozva: 2015. október 26.