fő tartalom

Egervári Sándor

Egervári SándorEgervári Sándor magyar labdarúgó, hátvéd, majd edző, szövetségi edző, jelenleg a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Már tizenhat évesen, 1966-tól 1968-ig a Pomázi Sportegyesület Junior Klubjában játszott. 1968-1981 között több profi klubban is szerepelt, így például a Bp. Spartacus, Bp. Honvéd. 1983-tól Mezey György segítőjeként a válogatottnál dolgozott. 1989-ben Both József segítőjeként lett aranyérmes a kispestiekkel, majd ’93-ban kapta első önálló megbízatását a zuglóiaknál. A BVSC-vel ’96-ban bajnoki- és kupaezüstérmet szerzett, majd az év végén őt választották az év edzőjének.

1998 nyarán Garami József után lett az MTK vezetőedzője, kupagyőzelemre vezette a kék-fehéreket, majd egy évvel később 19 pont előnnyel bajnokságot nyert. Ezt követően végezte edzői tevékenységét Dunaújvárosban. 2000-ben bajnok 16 pont előnnyel, 2001-ben ezüstérmes lett a Dunaferr-rel. 2002 nyarán tért vissza az MTK-hoz, ahol a szezon végén, 2003-ban ismét bajnoki címet nyert. A 2007-2008-as idényben harmadik helyezést ért el a Győri ETO-val. 2008-tól a magyar U20-as válogatott szövetségi kapitánya. A 2009 őszén Egyiptomban megrendezett U20-as világbajnokságon bronzérmet ért el magyar csapattal. 2010. július 22-től a felnőtt magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Dunaújvárosban 1999-től 2002 nyaráig végezte szakmai tevékenységét, 2000. május 13-án a Hungária körúton 4-1-re győzött a Dunaferr SE labdarúgócsapata, és ezzel a sikerrel bajnokságot nyert.

Idézve egy korabeli írásból: „Az akkori Dunaferr igazi csapat volt. Mindenki tudta a dolgát a mérkőzéseken, és ez Egervári Sándor zsenialitásának volt köszönhető. Olyan játékosokból kovácsolt bajnokcsapatot, akik előtte másutt nem szerepeltek a csillagok között. Minden csapatrészben akadtak kiemelkedő képességű futballisták, de a titok mégis a csodálatos közösségben volt.”

A szakmai vezetés, a klub, a szakosztály vezetése egy húron pendült, mindenki egyet akart, tudatosan építették a csapatot.

Dunaújváros élénken emlékszik a Dunaferr bajnoki címére. Arra a munkára, ami Egervári Sándor edzői tevékenységét tulajdonképpen megkoronázta. Vezetési stílusára az intelligencia, korrektség, a nagyszerű pedagógiai érzék jellemző. Akkor csodájára jártak annak a bajnokcsapatnak, melyet sorozatban egyik ellenfélnek sem sikerült legyőznie negyvenhárom mérkőzésen keresztül.  Olyan visszhangot váltott ki a Dunaferr csapata, hogy Budapestről, Szekszárdról, Kecskemétről is jöttek ide futballbarátok jó focit nézni. Nem volt meglepő a nyolc-tízezres nézősereg sem. Az egész ország szimpátiáját élvezték.

Egervári Sándor szövetségi kapitány Dunaújváros múltjának egyik méltán elismert ikonja. Magas színvonalú szakmai tevékenységének, példaértékű személyiségének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése az idei évben a Dunaújváros Díszpolgára kitüntető címet, Egervári Sándor részére adományozta.

  • Frissítve: 2013. május 6.
  • Létrehozva: 2013. május 6.