fő tartalom

Grábics Gábor

Grábics Gábor Dunaújváros életében meghatározó közéleti személyiség, kivételes szereplője a helyi vállalkozói szcénának. Anyai nagyapja Baranya megyében falusi kocsmáros, édesapja pedig városunk egyik legközismertebb vendéglátós igazgatója volt.

A vállalkozó a budapesti szerb-horvát gimnázium elvégzése után az Arany Csillag Étteremben pincértanulóként kezdett el tevékenykedni.

1972-től 13 évig üzletvezető-helyettesként dolgozott. Eközben egy évet a drezdai Szeged Étteremben töltött. Folyamatosan gyarapította szakmai tudását, valamint a horvát felsőfokú nyelvvizsga mellé a németet is megszerezte. Ma a társtulajdonosa a belváros szívében lévő kedvelt kávézónak, a Cornernek.

Felesége révén pentelei családba nősült. Talán e gyökerek is motiválták arra, hogy részt vegyen a pentelei hagyományőrzők munkájában, mely tevékenységét 2014-ben Pro Pentele díjjal ismertek el. A Pentelei Borversenyt 2002 óta rendezi, ügyelve a verseny szakmai színvonalának folyamatos emelésére, mellette pedig a versenydíjak szponzorálását is megvalósítja.

A bor és borkultúra általi szeretetből és elhivatottságból 2001-ben alapította meg Dunaújváros belvárosának szívében, a Corner Kávéház által nyújtott kellemes, baráti légkörben a Borklubot, mely akkor 30 alapító tagot számlált.

A Penteléért Alapítvány céljait is támogatja, így a határon túlról érkező magyar diákok támogatásában is segít. Több mint tíz éve vállalja a tanulók tanulmányi ösztöndíját, valamint hétvégi étkezésüket is biztosítja. Szívügye a Szent István ünnep támogatása is, gondoskodik a testvértelepülésről, Csantavérről érkező barátok vendéglátásáról.

Hosszú évek óta képviselője a dunaújvárosi Horvát Nemzetiségi Önkormányzatnak, aktívan támogat minden közösségi megmozdulást, lokálpatriótaként valamennyi fejlesztés lelkes segítője.

Grábics Gábor lelkiismeretesen figyel a városi értékek fejlődésére, önzetlenül segíti a hagyományteremtő/hagyományőrző rendezvényeket, tetteiben tükröződik lakóhelye iránti tenni akarás és szeretet.

Példaértékű és elhivatott tevékenységének elismeréseként Dunaújváros Közgyűlése a „Dunaújvárosért” díjat Grábics Gábor részére adományozta.

  • Frissítve: 2021. augusztus 24.
  • Létrehozva: 2018. november 5.