fő tartalom

Herczigné Kemény Ágnes

Családi körülményei determinálták, hogy élete az irodalomról, és a könyvek birodalmáról szóljon. Édesapja Kemény Dezső író, újságíró, édesanyja pedig könyvtáros volt.

Herczigné Kemény Ágnes a szülői indíttatást továbbfejlesztve az irodalom szeretetét a fiatal nemzedékkel megosztva, könyvtáros lett. Pályáját a városi könyvtárban kezdte, és 18 évet dolgozott függetlenített könyvtárosként a dunaújvárosi Arany János Általános Iskolában.

Az iskola alapdokumentumainak elkészítésében, aktualizálásában tevékeny részt vállalt. Különösen kiemelkedő volt szerepe az iskolai kerettanterv könyvtárhasználati részének elkészítésében. Ennek során elérte, hogy az alsó tagozatos órarendbe beépüljenek a könyv- és könyvtárhasználati órák. Ráébresztette az iskola tanulóit, milyen értéket nyújthatnak a könyvek. Pedagógiai, könyvtárosi munkáját a gyermekközpontúság jellemezte.

Minden évben könyvkiállításokat szervezett, az iskola humán munkaközösségének tagjaként több különféle verseny előkészítésében is részt vesz. Felsőfokú drámapedagógiai ismereteit kamatoztatva, minden évben színjátszó szakkört szervezett az érdeklődő gyermekeknek. Számtalan iskolai rendezvény viseli magán ötleteit, kreatív fantáziáját.

Szomorú, de egyben felemelő feladat, hogy édesapja írói hagyatékát ő gondozza. Olyan hivatást választott magának, ahol szükség van az irodalom ismeretére. Elhivatott pedagógus, aki nagy szakmai tudással, töretlen lelkesedéssel nevelte az iskola tanulóit. Könyvtárosként, a nyugdíjba vonulásáig, az olvasás és a művészetek szeretetére nevelte a diákokat.

Dunaújváros Közgyűlése a lelkiismeretes és példaértékű pedagógiai tevékenységének elismeréseként a Pedagógus Életpályáért Emlékérem díját Herczigné Kemény Ágnes részére adományozta.

  • Frissítve: 2012. június 15.
  • Létrehozva: 2012. június 15.