fő tartalom

Integritás: pályázati siker

Az Integritás Tudásközpont 2014 decemberében pályázatot hirdetett esettanulmány kidolgozására, melynek célja feltárni, elemezni és megismertetni azokat a példákat, amelyek a magyar közigazgatásban megvalósultak, és a szervezeti integritás erősítését szolgálják, illetve az integritás képzés továbbfejlesztéséhez, valamint az integritás hazai gyakorlatának alakításához felhasználhatók. A pályázatok értékelték, s a Fejér Megyei Kormányhivatal integritás tanácsadóját, dr. Halmainé dr. Takács Ritát - mint a legjobb pályázatok egyik szerzőjét - felkérte az Integritás Tudásközpont az esettanulmány kidolgozására.

Ennek témája az integritás-irányítási rendszer és az integritás tanácsadó munkakör kialakítása a Fejér Megyei Kormányhivatalban, valamint az egyes kormányhivatalok integritás tanácsadói közötti együttműködés és kapcsolat kialakulása, a közös együttgondolkodás kialakításának folyamata lesz.

Az esettanulmányokat az Integritás Tudásközpont oktatási programokban fogja használni, szöveggyűjteményekben és más publikációkban kívánja megjelentetni, és referenciaként használni.

***

Az Integritás Tudásközpont, mint kutatóműhely, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kezdeményezésére alakult meg 2013-ban. Küldetése, hogy támogassa a közcélok érvényesülését és a közszolgálati integritás kultúrájának erősítését Magyarországon. Gyűjti, alkotja, és terjeszti a legújabb eredményeket, tapasztalatokat és módszereket, valamint hozzájárul az integritás gondolatának társadalmi megismertetéséhez. Célzott kutatásokkal, szakmai tanácsadással és fejlesztési folyamatok vezetésével támogatja a közigazgatási szervezeteket az értéktudatos, együttműködő kultúraépítésben a közcélok mind jobb szolgálata érdekében.

******

Az államigazgatási szervek integritásirányítási rendszeréről és az érdekérvényesítők fogadásának rendjéről szóló 50/2013. (II. 25.) kormányrendelet értelmében az ötven főnél magasabb létszámú államigazgatási szerveknél integritás tanácsadót kell kijelölni a hivatali szervezet vezetőjének az integritási és korrupciós kockázatok kezelésében való támogatására.

A Fejér Megye Kormányhivatalban 2013 decemberében nevezték ki dr. Halmainé dr. Takács Ritát az integritás tanácsadói feladatok elvégzésére. Az integritás tanácsadó közreműködik az államigazgatási szerv működésével kapcsolatos integritási és korrupciós kockázatok felmérésében, az azok kezelésére szolgáló intézkedési terv, valamint az annak végrehajtásáról szóló integritásjelentés elkészítésében. Az integritás tanácsadó továbbá a hatályos jogszabályok és hivatásetikai szabályok alapján tájékoztatást és tanácsot ad a hivatali szervezet vezetői, munkatársai részére a felmerült hivatásetikai kérdésekben.

******

Az integritás értékvezérelt magatartást jelent. Szervezeti szinten is értelmezhető, azt jelenti, hogy az adott szervezet a kinyilvánított értékei és elvei szerint működik. Az integritás szó a latin in-tangere fogalomból ered, amelynek jelentése érintetlen, fedhetetlen, valamint egységes. Szociológiai értelemben elvek, értékek, cselekvések összhangja, azaz meghatározott értékeknek megfelelő magatartásmód. Az 50/2013. (II. 25.) kormányrendelet értelmében: integritáson értjük az államigazgatási szerv működésének a rá vonatkozó szabályoknak, valamint a hivatali szervezet vezetője és az irányító szerv által meghatározott céloknak, értékeknek és elveknek megfelelő működését.

(Fejér Megyei Kormányhivatal)

  • Létrehozva: 2015. január 13.