fő tartalom

A kormány kiterjeszti a rákellenes szűrőprogramokat

Hírkép: A kormány kiterjeszti a rákellenes szűrőprogramokat

A 2014-2020-as évekre elfogadott Egészséges Magyarország Stratégiában a népegészségügyi helyzet javítása kiemelt célként jelenik meg. A daganatos betegségek kockázatának csökkentése, korai felismerése és hatékony kezelése, az ehhez szükséges források célzott biztosítása, és ennek eredményeképpen több ezer emberélet megmentése egyik legfontosabb feladatunk.2000. február 4-én Párizsban született meg az a dokumentum, amely világméretű összefogásra szólít fel a rák elleni küzdelemben. Ettől kezdve minden év február 4. a rák elleni küzdelem világnapja.

Akinek családjában előfordult már daganatos betegség, az tudja, sok múlik azon, hogy milyen és mennyi segítséget kap az érintett ehhez a küzdelemhez. Ezért Magyarország kormánya határozott lépéseket tett és számos fontos intézkedést hozott a rák legyőzésére.

A 2014-2020-as évekre elfogadott Egészséges Magyarország Stratégiában a népegészségügyi helyzet javítása kiemelt célként jelenik meg. A daganatos betegségek kockázatának csökkentése, korai felismerése és hatékony kezelése, az ehhez szükséges források célzott biztosítása, és ennek eredményeképpen több ezer emberélet megmentése egyik legfontosabb feladatunk.

E feladat szemléletváltást követel meg az ellátórendszer, a lakosság részéről egyaránt. Célunk az egészségügyi ellátórendszer megelőzési szemléletű fejlesztése. A megelőzés terén jelentős szerepet szánunk az alapellátásban dolgozóknak, a háziorvosi szolgálatoknak, védőnőknek.

A szervezett népegészségügyi szűrővizsgálatok célja a daganatos betegségek korai felismerése, ezáltal hatékony kezelése és emberéletek megmentése. Tesszük ezt úgy, hogy az életkor alapján veszélyeztetettnek minősülő lakosságot minél nagyobb számban bevonjuk a szervezett szűrés rendszerébe.

A szervezett emlőszűrési program 2002-ben indult el, azóta több mint 5 ezer rosszindulatú daganatot fedeztek fel. A szervezett emlőszűrési feladatot jelenleg 37, mammográfiás szűrővizsgálatra és klinikai betegkövetésre egyaránt alkalmas szűrőközpont, és 7, kizárólag a szűrővizsgálatok végzésére szorítkozó mammográfiás szűrőállomás látja el. A szervezett emlőszűrésen a részvételi arány évek óta közel 45 százalékos szinten mozog, évente félmillió meghívót küldünk ki az érintetteknek.

Jelenleg 285 védőnő végez szűréseket a szervezett méhnyakszűrő programokon keresztül. A védőnők ma már olyan nőket is megnyertek a szűrésen való részvételre, akik korábban 10, vagy annál több éve nem vettek részt nőgyógyászati szűrésen.

Míg a szűrés lehetőséget biztosít arra, hogy korán felfedezzük a rákos elváltozást, addig a méhnyakrák elleni védőoltással már a betegség kialakulását okozó HPV-fertőzést is meg tudjuk előzni. 2014 szeptemberétől az iskolákban HPV elleni védőoltási program zajlik – szülői jóváhagyással eddig a 12-13 éves lányok 74 százaléka kapta meg az oltást. Több ezer fiatal életét óvhattuk meg így a daganatos betegségektől. A programot további egymilliárd forint bevonásával terjesztjük ki 2016-ig, hogy ezek a fiatalok teljes körűen kapják meg a védőoltást.

Az 50-70 éves nők és férfiak körében végzett vastagbélszűrési program három megyében (Győr-Moson-Sopron-, Nógrád-, Heves megye) indult el az önként jelentkezett 104 háziorvos bevonásával. A program mintegy 20 ezer embert érint. Erre a programra további 4,6 milliárd forintot szánunk, amelynek eredményeképpen megtízszereződik, várhatóan 200 ezer fő lesz az érintettek száma. 2014-ben 117 háziorvosi praxis bevonásával Csongrád megyében is elindult a szűrőprogram. A kormány határozott célja a program országos kiterjesztése, ezáltal több ezer magyar honfitársunk életének megmentése.

A miniszterrel készített interjú a Sajtószobából tölthető le.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma)

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/a-korman...

  • Létrehozva: 2015. február 5.