Átadták a Dunaújváros Sportjáért díjakat

Hírkép: Átadták a Dunaújváros Sportjáért díjakat

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése 1997-ben alkotta meg önkormányzati rendeletét a „Dunaújváros Sportjáért” díj odaítéléséről. Az elismerés, azon személyeknek és közösségeknek adományozható, akik Dunaújvárosban a testnevelés és sport területén kiváló munkát végeztek, illetve kimagasló eredményeket értek el. Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a 25/2015. (I. 22.) határozatának értelmében, a „Dunaújváros Sportjáért” Díjat az idei évben:

  • Orsó-Ferling Bernadett,
  • Pappné Házi Éva,
  • Gróf Andrásné,
  • valamint Csepecz Ferenc részére adományozta.

Orsó-Ferling Bernadett a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia kézilabdázója még 1995-ben, 18 évesen érkezett Dunaújvárosba. Az idő előrehaladtával egyre több lehetőséget kapott a meccseken, csodálták is sokan, miből merít erőt, hogy csere nélkül oda-vissza védekezésben és támadásban is folyamatosan játszik.

Tagja volt a nemzetközi kézilabdaverseny, az EHF kupa győztes csapatának 1998-ban, a Bajnokok Ligája csapatnak a ’99-es évben, továbbá ötször volt bajnok a Dunaferrel, és ötször volt Magyar Kupa győztes, és ezen kívül még számtalan ezüst és bronzérem birtokosa. A Női Szövetségi Kapitány is elismerte nagyszerű játéktudását, 150 alkalommal volt Magyar válogatott.

Bár nagyon sokan megkeresték, a nehéz időszakban is kitartott csapata mellett, és a mai napig motorja a helyi kézilabdának. Nagy szerepe van abban, hogy a Dunaújvárosi Női Kézilabda csapat az első osztályban játszhat sokunk örömére.

A csapatösszetartás és lelkierő megmutatkozik az eredményekben is, hiszen már újra nemzetközi mérkőzéseken szerepelhet csapatunk, és büszkék lehetünk a bajnokságban eddig elért eredményekre.

A kézilabda mellett a testnevelés területén is kiemelkedő az óvodában végzett munkája. Már több mint három éve vezeti a Labda-Banda csoportot, hogy a gyerekek a foglalkozások alkalmával már egészen kicsi korban megízlelhessék a mozgás örömét.

Elfoglaltságai mellett számtalan meghívásnak is eleget tesz, legyen szó akár futásról, gyalogló versenyekről vagy egyéb más városi programokról.

Orsó-Ferling Bernadett („Detti”) Dunaújváros büszkesége. Közvetlenségével, eredményes sporttevékenységével, példás családi életével méltán lehet a fiatal sportolók példaképe.

Kimagasló sporttevékenysége, töretlen elhivatottsága elismeréseként Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért díjat Orsó-Ferling Bernadett részére adományozta.


Pappné Házi Éva nyugdíjas testnevelő tanár, edző Dánieltelepen kezdte tanári pályafutását, majd atléta edzőként tevékenykedett a Kohász Sportegyesületnél Dunaújvárosban.

Hosszú ideig testnevelő, földrajz szakos tanárként dolgozott. A Vasvári Pál Általános Iskolából két éve ment nyugdíjba, de azóta is aktívan segíti az atlétikai sportág oktatását. Dunaújvárosban edzőként egyedül képviselte imádott sportágát. Pályafutása során tanítványai olimpián, nemzetközi és országos versenyeken sikeresen szerepeltek. Többen, az ő példáját követve a pedagógus hivatást választották.

2003-ban a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karon (TF) Atlétikus képességek fejlesztése az atlétika mozgásanyagával c. akkreditált pedagógus továbbképzési programon vett részt. Élete a mozgás, a sport, és edzőként kiváló eredményeket ért el. Fáradhatatlan lelkesedéssel, odaadó alázattal képes a gyerekekkel foglalkozni, jobb eredményekre sarkallni őket. Tanítványai szeretik, visszatérnek hozzá hosszú évek múltán is. Évtizedek óta készíti fel tanítványait országos és nemzetközi versenyekre. Számtalan országos Diákolimpiai és Magyar Bajnoki győztes és helyezett atléta sportolt az ő irányítása mentén. Az idei évben az országos bajnokságon csapatával 7 aranyérmet, 6 ezüstérmet és 6 bronzérmet ért el. Saját nevelésű versenyzői közül jelenleg a legsikeresebb távolugró 2 év óta korosztályos válogatott, nemrégiben pedig bekerült a Heraklész programba is.

Példaértékű sporttevékenységének, Dunaújváros atlétikai sportjáért végzett szakmai munkájának elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért díjat Pappné Házi Éva részére adományozta.


Gróf Andrásné az Arany János Általános Iskola testnevelő tanára középfokú tanulmányait a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban végezte, majd az érettségi megszerzése után a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett földrajz-testnevelés szakos diplomát 1984-ben. Frissen megszerzett tudását a dunaújvárosi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában kezdte kamatoztatni, majd a kedvenc sportágában, a szertornában, amelyet versenyzőként is művelt, középfokú edzői képesítést szerzett. Gróf Andrásnét mindig a szakmai igényességből fakadó tudásvágy jellemezte, mely folyamatos önképzésre, ismeretszerzésre sarkallja.

Két alkalommal is részt vett a Testnevelési Egyetem által szervezett Nemzetközi Testnevelő Tanári Továbbképzésen, majd 2005-ben a Semmelweis Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Karán megszerezte a gyógytestnevelő tanári képesítést is. Új ismereteit a szervezett gyógytestnevelési órák keretében alkalmazza, ahol jelenleg közel nyolcvan gyermekkel foglalkozik.

Jó szervezőkészségét jellemzi, hogy néhány évig vezette a városi testnevelő tanárok munkaközösségét, mostani iskolájában, a Dunaújvárosi Arany János Általános Iskolában pedig jelenleg is ő a testnevelői munkaközösség vezetője.

Gróf Andrásné szívügye a tanulóifjúság edzettségi állapotának folyamatos figyelemmel kísérése, és a lehetőségekhez mérten történő fejlesztése is. Ennek érdekében aktív szerepet vállalt a Magyar Diáksport Szövetség által indított projekt koordinálásában. Ennek keretében 38 iskolai tanulót vont be a fittségi állapotfelmérésbe, majd 10 gyermeket kísért el Budapestre a sportélettani laboratóriumba, ahol teljesítménydiagnosztikai felmérésre került sor.

Szaktudását és energiáit a tanórák mellett a diákszintű versenyekre való felkészítésben is felhasználja. Hosszú évek óta sikeresen vesznek részt diákjai a különböző labdarúgó bajnokságokban, kupákon. A Merényi Kupa labdarúgó bajnokságain, melyeket városi és vidéki csapatok részvételével szerveztek, a kezdetektől fogva jelentős eredményeket ért el lelkiismeretesen felkészített növendékeivel.

Az ötödik osztályos korosztállyal benevezett az MLSZ-OTP Bank Liga, Bozsik foci intézményi programjába, segítve és hozzájárulva ezzel a sportág alapját képező utánpótlás neveléshez. A foci mellett az atlétika sportágban is sikerült diákjaival két alkalommal is országos döntőig eljutni a diákolimpiai versenyeken.

Kiemelkedő, több mint harminc éves testnevelő és gyógytestnevelő tanári tevékenységének, valamint kiváló edzői munkájának elismeréseként Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat Gróf Andrásné részére adományozta.


Csepecz Ferenc a korábbi Sztálinvárosi Vasas labdarúgója, a Dunaújvárosi Kohász Labdarúgó Öregfiúk Egyesület egyik alapító tagja.  

Dunaújváros sportjával még 1959-ben ismerkedett meg, mint labdarúgó az akkori Sztálinvárosi Vasasban, az NB II osztályban. Hét edző bizalmából, 1959-1970. közötti időszakban, 205 alkalommal játszott bajnoki mérkőzésen, több gólt is szerzett. Az élvonalban utoljára 1970 tavaszán szerepelt, fedezet poszton a Csepel elleni hazai találkozón. A mérkőzések osztályzatai alapján 1968-ban, az NB I-ben az „Év legjobb balhátvédje” lett.

A dunaújvárosi csapatnak több éven át csapatkapitánya volt. A klubhűsége példamutató. Az aktív játékát egy sérülés szakította félbe, de a labdarúgástól nem szakadt el. A szakosztály vezetőségi, majd elnökségi tagja lett 1970-1986. között. Feladatai mellett az utánpótlás nevelésben tevékenykedett 1970-1972. közötti időszakban. Mint a Rosti Pál Fotóklub tagja, fotóin is tovább népszerűsítette a sportot.

A Dunaújvárosi Kohász Labdarúgó Öregfiúk Egyesület egyik alapító tagja (1991.), valamint 8 éven át annak elnöke és edzője volt. Törekedett arra, hogy a Dunaújvárosi Kohászból „kiöregedett” labdarúgók heti két alkalommal folytathassák ezt a sportágat.

Az „öregfiúkban” többek között együtt játszott Mihály József, Nagy Ervin, Móri Imre, Tallósi Dezső, Földes Ferenc, Gróf András volt NB I-es játékosokkal.

A játékán mindig meglátszott a nyerni akarás, melyet továbbadott más generációknak is. Mérkőzésekre lelkiismeretesen készült. Az öregfiúk csapata irányítása alatt több külföldi meghívásnak is eleget tett. Kiépítette a kapcsolatot a Bátaszéki-, Siófoki-, Sióagárdi Öregfiúk csapatával is, melyet folyamatosan ápol.

A mai napig együtt szurkol csapataink sikeréért. Jelenleg részt vesz a közös labdarúgó tornákon, mint szakmai irányító. Hétvégeken a reggelt az uszodában tölti, a vasárnapi fejelő edzések irányításával.

Dunaújváros sportjának fejlődéséért tett érdemei, példaértékű sporttevékenységének elismeréseként Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a Dunaújváros Sportjáért Díjat Csepecz Ferenc részére adományozta.

  • Frissítve: 2015. február 19.