fő tartalom

Évértékelő a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltségen és hivatásos tűzoltó-parancsnokságon

A hatósági ellenőrzések számának jelentős emelkedése jellemezte a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2014-es tevékenységét. Az elmúlt év eredményeit és az idei célkitűzéseket tiszti értekezleten ismertették február 18-án, szerdán délelőtt. A rendezvényen a város hivatásos tűzoltó-parancsnokságának tevékenységét is összegezték.

A Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági ellenőrzéseinek száma a korábbi évhez viszonyítva tavaly mindhárom szakterületnél jelentősen megemelkedett – emelte ki évértékelő beszédében Vén Norbert tűzoltó alezredes, kirendeltség-vezető.

A tűzvédelmi ellenőrzések száma csaknem hetvenöt százalékkal nőtt. Emellett az illetékességi terület nagysága és a gazdaság fejlődése miatt nagyon magas a szakhatósági eljárások száma. A veszélyesáru-szállítás közúti és vasúti ellenőrzéseinek tapasztalatait összegezve a kirendeltség-vezető kiemelte: a veszélyes anyagok szállításának biztonsága a katasztrófavédelem határozott fellépésének és megelőző tevékenységének köszönhetően jelentősen javult.

A polgári védelmi szakterületet érintő ellenőrzéseket az önkormányzatok közbiztonsági referensei és a katasztrófavédelmi megbízottak bevonásával folytatta le a kirendeltség. A fejlesztések terén Vén Norbert tűzoltó alezredes rendkívüli jelentőségűnek értékelte a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság új magasból mentő létraszerének készenlétbe állítását, amely egy több mint húsz éves technikát váltott ki. A rendezvényen a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2014-es tevékenységének minősítő értékelését Magosi Lajos tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató adta át Vén Norbert tűzoltó alezredes, kirendeltség-vezetőnek.

A Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság elmúlt éves feladatellátását Benke Dávid Dénes tűzoltó őrnagy, tűzoltóparancsnok értékelte. A tűzoltási és műszaki mentési tevékenység statisztikáját ismertetve elmondta: a vonulások száma 2013-ban és 2014-ben szinte teljesen megegyezett. A szándékosan megtévesztő jelzéseket sikerült visszaszorítani, összesen öt ilyen eset történt tavaly. A beavatkozások közül 280 tűzeset, 471 műszaki mentés és 152 téves jelzés volt. A tűzoltóparancsnok kiemelt eseményként két tűzesetet említett meg; februárban egy asztalosüzem gyulladt ki Pákozdon, áprilisban pedig Csákváron több köbméter farönk borult lángba. Benke Dávid Dénes tűzoltó őrnagy a fejlesztések terén kiemelte: a kezelői képesítések megszerzését követően várhatóan márciusban készenlétbe helyezik a januárban Székesfehérvárra érkezett új Renault Aquadux gépjárműfecskendőt. Mint mondta, a tűzoltó-parancsnokság legfontosabb feladata 2015-ben is az állampolgárok élet- és vagyonbiztonsága, ezért legfontosabb célkitűzésük, hogy a beavatkozó állomány elméleti és gyakorlati tudását még tovább fejlesszék, és a munkájukhoz valamennyi szükséges feltételt biztosítsák.

A tiszti értekezleten Magosi Lajos tűzoltó ezredes, katasztrófavédelmi igazgató kiemelte: a hatósági ellenőrzések emelkedésével és a megelőző szemlélet erősödésével a káresetek száma csökkent a megyében. Hozzátette, hogy nem minden káresemény befolyásolható, ilyenek az szélsőségesebb időjárással összefüggő beavatkozások. Ugyanakkor, minden olyan tűzesetet, sérülést, ipari balesetet meg kell előzni, amelyek a jogszabályok betartásával és kellő odafigyeléssel elkerülhetőek. Beszédének végén Magosi Lajos tűzoltó ezredes tájékoztatta a jelenlévőket az új szolgálati törvény tervezett változásairól és az életpályamodellről.

Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó hadnagy

megyei katasztrófavédelmi szóvivő
 

  • Létrehozva: 2015. február 19.