fő tartalom

Adócsökkentés, családtámogatás, gyermekétkeztetés - polgármesteri sajtótájékoztató

Hírkép: Adócsökkentés, családtámogatás, gyermekétkeztetés - polgármesteri sajtótájékoztató

2016 az adócsökkentés éve lesz, a kormány benyújtotta a parlament elé a jövő évi költségvetési tervezetet- ezzel kezdte sajtótájékoztatóját Cserna Gábor polgármester.

Mint mondta, sok komoly, a városunkat, a városlakókat is érintő adócsökkentésre kerül sor. Az egyik ilyen, hogy az egykulcsos adó 16 százalékról 15 százalékra csökken, de a kormány azon dolgozik, hogy a lehető leghamarabb ez a százalék egy számjegyű legyen. Az SZJA csökkentése több, mint 4 millió polgárt érint, és számítások szerint mintegy 120 milliárd forintot hagynak a családok zsebében. A költségvetés tervezet tartalmazza a sertéshús áfájának csökkentését (amely a sertéshús feldolgozott formájára is vonatkozna). Ez 27-ről 5 százalékra mérséklődhet. A tervezetben szerepel a kétgyermekes családok adókedvezmény-mértékének növelése (a kormány terve az, hogy a gyermekenkénti tízezer forintról 2019-re húszezer forintra nőjön a kedvezmény).

– Ha majd elfogadják ezt a tervezetet, akkor az adóscsökkentésekkel emelkedni fog a munkabérek reálértéke, és már a kétgyermekes családok támogatása is növekedni fog. Csökkeni fognak bizonyos szolgáltatási díjak is, ezeket a Nemzetgazdasági Minisztérium a költségvetés elfogadása után jelenti be, amikor is véglegesítik ezen szolgáltatásokat– mondta a polgármester.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban elmondta, hogy a  Nemzetgazdasági Minisztérium a 2016-os büdzsé tervezésekor 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel, 1,8-2 százalékos inflációval és körülbelül 2 százalékos államháztartási hiánnyal számol.

Cserna Gábor polgármester arról is beszélt, hogy az önkormányzat május 7-ig pályázni fog a szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyerekek nyári étkeztetésére. A DVG Zrt. Fészek Tanéttermével indulnak a pályázaton, és a kedvező elbírálás után a pedagógusok, ifjúságvédelmis munkatársak segítségével a valóban rászoruló gyerekeknek ingyenes nyári étkeztetését biztosítják a mintegy két és fél hónapos szünetben.

Forrás: http://dunaujvaros.com/hirek/201504/adocsokkentes_csaladtamogatas_gyerme...

  • Létrehozva: 2015. április 30.