fő tartalom

Kitüntetések a Megyenap alkalmából

Hírkép: Kitüntetések a Megyenap alkalmából

Városunk adott otthont a Megyenapnak. A hagyományhoz híven a Fejér megyei közgyűlés ünnepségével kezdődött a program, ahol több rangos elismerést, díjat adták át a megújult házasságkötő teremben. A házigazda önkormányzat nevében Cserna Gábor köszöntötte az ünneplőket. Beszédében hangsúlyozta, a megyenapon együtt ünnepelhet Fejér megye valamennyi polgára, megmutathatjuk, hogy közös a múltunk, hagyományunk. A gazdag örökségünk tartást, büszkeséget ad, ami erős közösséggé kovácsolja a megye polgárait. http://dunaujvaros.com/hirek/201506/kituntetesek_a_megyenap_alkalmabol

A jelenben azt látjuk, hogy a megye ismét erős szereplőként jelenik meg a magyar politikában. A területfejlesztési források jelentős része felett diszponál. Másfelől azt látjuk, hogy Dunaújváros Önkormányzata sokkal inkább tud koncentrálni közösségi feladataira, mert a közigazgatási reform jóvoltából nem az állami hatósági feladatok ellátásával vagyunk elfoglalva. Fejér Megye Önkormányzata és Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint egymás partnerei, jól tudunk együttműködni, egyeztetni közös céljainkat, fejlődésünk útját. Együtt tervezhetjük meg, mit szeretnénk elérni a következő években, hová szeretnénk eljutni, milyen megyét, benne milyen településeket képzelünk el. Az adósságkonszolidáció jótékony hatásaként ma már a megyében, a városokban és falvakban élő emberekre koncentrálhatunk. Munkahelyeket teremthetünk, építkezhetünk, utakat, járdákat, közösségi színtereket újíthatunk fel. Arra költhetünk, amivel elérjük közös céljainkat- mondta Cserna Gábor polgármester.

A köszöntő után dr. Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés elnöke elismeréseket, díjakat adott át a megyéért végzett kiemelkedő munkáért az arra érdemeseknek.

A megye legrangosabb, Fejér megye díszpolgára kitüntető címben részesült dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, valamint dr. Gógl Árpád, belgyógyász, egykori egészségügyi miniszter.

A két díjazott méltatása

Dr. Dorkota Lajos 1976-ban szülővárosában, Dunaújvárosban érettségizett, majd 1981-ben szerezte meg jogi diplomáját a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen. 1981-től hat éven át a Dunai Vasműben előbb jogi előadóként, jogtanácsosként, majd az Épinvest, valamint a Papirusz Kft.-nél vezető jogtanácsosként tevékenykedett. 1983-ban jogtanácsosi, 1992-ben pedig ügyvédi szakvizsgát tett. 1992-től 2011-ig egyéni ügyvéd. 1996-ban belépett a helyi HÍD Egyesületbe, ’98-tól a Dunaújváros Térségéért Fejlesztési Alapítvány ellenőrző bizottsági tagjaként Dunaújváros fejlődését segítette. 1990-ben önkormányzati képviselőként kezdte meg tevékenységét Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlésében, melynek 2011-ig volt tagja, 1991 és 1994 majd 2006 és 2010 között a város alpolgármestere. 1998-tól 2013-ig országgyűlési képviselő. Képviselői munkája során elsősorban gazdaságpolitikai, területfejlesztési és önkormányzati ügyekben tevékenykedett. Számos olyan nagy sikerrel bíró fejlesztés megálmodója és lelkes alkotótársa volt, mint például a hátrányos helyzetűek segítését megcélzó Védőháló Alapítvány létrehozása, a Szalki-sziget rehabilitációja és Dunaújváros városrehabilitációja.

Tevékenységének megbecsüléseként 2011-ben Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése Dunaújváros Díszpolgára kitüntető címet adományozott számára. 2011-től 2013. június 30-ig a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője. 2013. július 1-jével a miniszterelnök a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökévé nevezte ki.

Maradandó értéket teremtő munkájával jelentős mértékben hozzájárult Dunaújváros és térsége, ezzel Fejér megye fejlődéséhez, mely munka elismeréseként javasolták a Fejér Megye Díszpolgára címre.

Dr. Gógl Árpád 1963-ban szerzett általános orvosi diplomát a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. 1963-1968-ig az Egyetem 1. számú belgyógyászati klinikáján volt gyakornok, majd tanársegéd, 1973-tól ugyanott tudományos főmunkatársként a farmakológiai részleget vezette. 1979-ben az ország legfiatalabb osztályvezető főorvosa lett a Fejér Megyei Kórház belgyógyászati osztályán. Főorvosi állása mellett a pécsi egyetem továbbképző központjának igazgatójaként is dolgozott. 1968-ban belgyógyász, 1979-ben klinikai-farmakológiai, majd 1994-ben gasztroenterológiai szakvizsgát tett. 1977-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemen PhD-fokozatot szerzett. 1985 –ben a Semmelweis Egyetem címzetes egyetemi docense lett. 2000-ben a Massachusetts Egyetem díszdoktorává avatta. Dr. Gógl Árpád számos tudományos és orvosszakmai szervezet munkájában vett részt, 1994 és 1998 között a köztestületként megalakuló Magyar Orvosi Kamara első elnökeként dolgozott, majd a Magyar Tudományos Akadémia választott közgyűlési képviselője lett. 1998-tól 2010-ig országgyűlési képviselő, 1998-tól 2001-ig a polgári kormány egészségügyi minisztere volt.

Minisztersége alatt fogadták el az orvosi és gyógyszerész kamaráról, a gyógyszerforgalmazásról és a kémiai biztonságról valamint az önálló orvosi tevékenységről szóló jogszabályokat. 2001 januárjától az Országgyűlés Külügyi Bizottságában dolgozott. 2001 és 2010 között az Interparlamentáris Unió Koreai - Magyar Tagozatának elnöke volt. 2002 és 2006 között Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlésének tagjaként dolgozott. 2005 és 2010 között tagja volt az Interparlamentáris Unió „Szociális Szolgáltatások” nemzetközi munkacsoport végrehajtó tanácsának. Orvosi, tudományos és közéleti tevékenységéért számos elismerésben részesült. 2011-ben a Koreai Köztársaság elnöke a két ország együttműködésének fejlesztéséért a diplomáciai úton adható második legrangosabb kitüntetést adományozta részére, 2014-ben az orvoslás és az oktatás terén végzett több évtizedes, kimagasló tudományos tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesült. Sikeres orvosi, tudományos és közéleti életműve, valamint a Fejér Megyei Szent György Kórház fejlesztéséért végzett következetes és eredményes munkája alapján ítélte méltónak a Fejér Megyei Közgyűlés Dr. Gógl Árpádot a Fejér Megye Díszpolgára kitüntető címre.

A díszpolgári címek után több díjat is átadtak többek között a közélet, a kultúra, a közbiztonság, az egészségügy területén végzett kiemelkedő munkásságért.

A Dr. Berzsenyi Zoltán Díjban részesült dr. Rüll Miklós, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvosa és dr. Csiák Dániel, a móri kórház orvosa.

A Fekete János Díjat vehette át Horváth János Józsefné és Tóthné Czövek Erika köztisztviselők.

A Gróf Klebelsberg Kuno Díjat Hartl Tiborné gyógypedagógusnak és Kovács Gábornénak, a GORSIUM Általános Iskola igazgatójának adományozták.

A Marosi Arnold Díjban részesült Fülöp Attila, a bodajki harcászati eszközöket bemutató múzeum létrehozója és Harcsa Tiborné, nyugdíjas óvodapedagógus.

Németh László Díjat adományoztak Czuppon Péter néptánc pedagógusnak és Forstner Zsuzsanna óvodapedagógusnak.

A Dr. Paulikovics Elemér Díjat vehette át a Csákvári és a Martonvásári Mentőállomás kollektívája.

A Pápay Ágoston Díjat a Bicskei Önkéntes Karitász Csoport, és Orbánné Molnár Anikó, a Pápay Ágoston Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégium igazgatója vehette át.

A Fejér megyei közgyűlés a Salamon Lajos Díjat a Fehérvári Tűzoltó Egyesületnek és Kovács Zsolt rendőr alezredesnek, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság vezetőjének adományozta.

A Széchenyi Viktor Díjban dr. Bertóti Béla nyugdíjas állatorvos és Győri Imre, a Magyarmet Bt. vezetője részesült.

A Terstyánszky Ödön Díjat Besenyei Péter műrepülő világbajnok és Pekács Jánosné testnevelő tanár vehette át.

Vörösmarty Mihály Díjban részesült Pati Nagy Bence fotóriporter és Péter Ágnes szobrászművész.

A Wekerle Sándor Díjat Koranisz Laokratisznak, a Nikosz Beloiannisz görög kéttannyelvű nemzetiségi óvoda és iskola elindítójának és Molnárné Troppert Máriának, Mezőfalva alpolgármesterének adományozták.

Az ünnepséget a Vasas Táncegyüttes és a Dunaújvárosi Vegyeskar műsora színesítette. A rangos elismerések átadása után Sányi Antal megyéspüspök mondott pohárköszöntőt.

http://dunaujvaros.com/hirek/201506/kituntetesek_a_megyenap_alkalmabol

  • Létrehozva: 2015. június 29.