fő tartalom

Lakossági tájékoztatás -a szálló por koncentrációja elérte a tájékoztatási küszöbértéket

Felhívjuk Dunaújváros lakosságának figyelmét, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a szálló por (PM10) légköri koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket. A szállópor (PM10) koncentrációja Dunaújvárosban, a Köztársaság út 14. szám alatt, a Dózsa György Általános Iskola udvarán üzemelő mérőállomáson a 4/2011. (I. 14.) VM rendelet 3. számú mellékletében megállapított 75 µg/m3 tájékoztatási küszöbértéket 2015.09. 16-án és 09. 17-én meghaladta. A meteorológiai előrejelzés szerint a hét végére nyugat felől hidegfront érkezik, melynek hatására levegőminőségben javulás várható. A 2015. szeptember 18-án, azaz a mai napon pénteken, a reggeli órákban mért órás adatok már az egészségügyi határértéket sem érik el, a reggel 7,00 órakor regisztrált érték 31,8 mikrogramm/m3volt.

Lakossági tájékoztató

Felhívjuk Dunaújváros lakosságának figyelmét, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a szálló por (PM10) légköri koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket!

A szállópor (PM10)  koncentrációja Dunaújvárosban, a Köztársaság út 14. szám alatt,

a Dózsa György Általános Iskola udvarán üzemelő mérőállomáson

a 4/2011. (I. 14.) VM rendelet 3. számú mellékletében megállapított

75 µg/m3 tájékoztatási küszöbértéket

2015.09. 16-án és 09. 17-én meghaladta.

A mért koncentráció értékek a 2015. 09.15 – 2015. 09.17. időszakban az alábbiak voltak:

 

Nap

Szállópor (PM10) koncentráció
mikrogramm/m3

Küszöbértékekhez való viszonyítás

2015.09.15.

68,6

tájékoztatási küszöbérték alatt

2015.09.16.

76,9

tájékoztatási küszöbérték átlépés

2015.09.17.

82,6

tájékoztatási küszöbérték átlépés

 

Magyarázat: - tájékoztatási küszöbérték: az a légszennyezettségi szint, amely felett a rövid idejű expozíció                           veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság valamely különösen érzékeny csoportja                                  tekintetében, - így különösen gyermeknél, időskorúaknál, betegeknél - és amelynél a lakosság                         azonnali és megfelelő tájékoztatása szükséges;

                   - riasztási küszöbérték: a légszennyezettség azon szintje, amely felett a rövid idejű expozíció                            veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell tenni.

A meteorológiai előrejelzés szerint a hét végére nyugat felől hidegfront érkezik, melynek hatására levegőminőségben javulás várható. A 2015. szeptember 18-án a reggeli órákban mért órás adatok már az egészségügyi határértéket sem érik el, a reggel 7,00 órakor regisztrált érték 31,8 mikrogramm/m3 volt.

Érintett területek:

A település egyes részein a terheltség mértéke eltérő lehet, a magasabb terheltséggel érintett területek elsősorban a déli városrészeken valószínűsíthetők. A szállópor határérték túllépés oka az ipari tevékenységből eredő légszennyező anyagok és a kedvezőtlen időjárási, légköri viszonyok együttes kedvezőtlen hatása.

A szállópor (PM10) egészségügyi hatásai:

Az egészségügyi hatást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A porrészecskék felületükön rákkeltő toxikus anyagokat, valamint baktériumokat, hordozhatnak, amelyek így könnyebben jutnak be a szervezetbe. A por belélegzése a légzőszervi betegségek tüneteit kiújíthatja, a betegek állapotát súlyosbíthatja. Az egészséges szervezet esetében is csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A tüdő gázcserélő képességének csökkenésén keresztül az oxigén-felvétel romlása közvetve terheli a szív- és érrendszert.

A környezeti levegőben lévő porrészecskék külsőleg ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, és a felső légutak nyálkahártyáját. A lélegzés során a 10 mikrométernél kisebb szemcsék az alsó légutakba lejutnak, ahol gyulladást okozhatnak. A 4 mikrométernél kisebb rész akadálytalanul a tüdőbe kerül, és ott rövidtávon gyulladást, hosszú távon tüdőelváltozást, tüdőrákot eredményezhet. Az 1 mikrométernél kisebb porszemcsék a tüdőhólyagok felületén keresztül felszívódva a véráramba is bekerülhetnek, ahol a vérrögképződést segíthetik elő.

Veszélyeztetettek:

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, terhes anyák, idősek és a gyermekek, hosszantartó küszöbérték túllépés esetén a teljes lakosság.

Szükséges és elrendelhető intézkedések:

A hatályos levegőtisztaság-védelmi rendeletek előírásai szerint két egymást követő napon fennálló PM10 küszöbérték túllépés esetén - abban az esetben, ha javulás nem várható - az alábbi intézkedések elrendelése szükséges:

A lakosság figyelmét fel kell felhívni, hogy a terhelt időszakban a szilárd tüzelőanyagok, fűtőolaj, illetve a gépjárművek használatának mellőzésével és az egyéb porzással járó tevékenységek megszűntetésével kedvezően befolyásolhatják a közvetlen lakókörnyezetük és a településük levegőminőségét.

A lakosság számára javasolt a terhelt időszakban a szellőztetés mellőzése, illetve a szükségesen túl a szabadban való tartózkodás mérséklése.

Az elrendelhető további intézkedésekről a 306/2010. ((XII.23.) Korm. rendelet 3.melléklete ad felvilágosítást.

További információk:

A levegőminőségi adatokról további tájékoztatás található az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat www.kvvm.hu/olm internetes honlapján. További tájékoztatást kaphatnak a helyi médiákban és munkaidőben Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala következő telefonszámain: (25) 544-187, (25) 544-301.

Felkérjük a lakosságot, hogy szíveskedjenek figyelemmel kísérni a levegő szennyezettségi adatokat a mérőállomás két kijelzőjén, a Köztársaság úton található Dózsa György Általános Iskola homlokzatán, illetve a Városháza ”B” épületének homlokzatán, Határértéket meghaladó eredmények esetén a fenti intézkedések betartása javasolt.

 

Várható időjárás Dunaújváros térségében az elkövetkező 3 napban:

2015.09.18

Kevés fátyolfelhő várható. Csapadék nem lesz. A változó irányú, majd az északnyugatira forduló szél helyenként megélénkül: az 5 - 10 km/h-s átlagszél mellett 20 - 35 km/h-s maximális széllökésre számíthatunk. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 31 fok körül alakul.

2015.09.19

Közepesen felhős idő várható. Eső, zápor egyaránt valószínű (50-70%). Helyenként zivatar is kialakulhat. A csapadék mennyisége területi átlagban: 2 és 5 mm között valószínű. Az északi szél időnként megélénkül: az 5 - 15 km/h-s átlagszél mellett 25 - 40 km/h-s maximális széllökésre számíthatunk. Zivatarok környezetében a legerősebb széllökések lokálisan elérik a 60 - 80 km/h-t. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 fok körül alakul.

2015.09.20

Erősen felhős vagy borult lesz az ég. Eső, zápor egyaránt várható (>90%). A területi átlagban 5 mm-t meghaladó csapadéknak 80%, a 20 mm-t meghaladónak 30% a valószínűsége. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik: a 10 - 25 km/h-s átlagszél mellett 30 - 55 km/h-s maximális széllökésre számíthatunk. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 fok körül alakul.

A mai napon még a gyenge, változó irányú szél lesz a jellemző, növekedhet a szálló por koncentráció. Holnaptól az esetleges záporok, valamint az ÉNy-ira forduló szél miatt valószínűleg csökkenni fog a koncentráció. Vasárnap pedig már a csapadék és az erős északnyugati szél miatt várhatóan küszöbérték alá csökken.

Lengyel László

Meteorológus

  • Létrehozva: 2015. szeptember 18.