fő tartalom

Határon túl is bűnöztek

Jó szimattal végrehajtott közúti ellenőrzés nyomán sikerült a közelmúltban egy hat főből álló elkövetői csoportot felderíteniük és elfogniuk a dunaújvárosi nyomozóknak. Mint az az eljárás során kiderült a bűncselekmények szálai egészen a szomszédos Ausztriáig nyúlnak…
A bordó színű Hsun típusú motorral közlekedő férfit augusztus 20-án délelőtt az iváncsai töltőállomáson igazoltatta az adonyi járőr. A 33 éves iváncsai férfi által használt motorról a priorálás során derült ki, hogy lopott. A motorkerékpár alvázszáma alapján szerepelt a körözési nyilvántartásban, mint Ausztriából ellopott tárgy. A motort lefoglalták, a motorost elszámoltatásra bevitték a rendőrkapitányságra. A férfi kihallgatása során újabb és újabb adatok merültek föl arra vonatkozóan, hogy nem egyedül és nem csak ebben az egy motorlopásban sáros. Szerdán délutánra a nyomozók számára már körvonalazódott, hogy kiket és miért kell még kihallgatniuk az ügy kapcsán.
Csütörtökön a már kihallgatott iváncsai férfi mellett újabb öt férfi elfogására került sor. A 40 éves D. Mátyás társai az adatok szerint augusztusban rendszeresen jártak át Ausztriába bűnözni. Kerékpárokat, segéd-motorkerékpárokat loptak, kamionok üzemanyag tartályait dézsmálták. A változó felállásban elkövetett bűncselekmények egy része a szomszédos ország mellett Pusztaszabolcsot is érinti. Június 18-án a település Mátyás Király utcájában történt az a betörés, amely során a műszaki cikkektől kezdve az őrölt kávéig és a pattogatott kukoricáig mindent vittek az elkövetők. Két héttel később a római katolikus templomba kívánkoztak be. Sárga- és vörösréz tárgyakat, képeket és negyven különböző rózsafüzért tulajdonítottak el közel háromszázezer forint kárt okozva az egyháznak. És alig telt el újabb két hét, az iskola, óvoda épületébe hatoltak be, ahonnan szerszámokkal megpakolva távoztak.
Ami Ausztria területét érinti leginkább Bécs Liliput városrészt preferálták. Főként kerékpárokat és robogókat zsákmányoltak. Linz és St. Pölten környékén kamionok felfeszített üzemanyag tartályai őrzik a kezük nyomát.
Az eljárás alá vont csapatot - amelyben orgazdák is vannak – jelen állás szerint nem kevesebb, mint 27 rendbeli bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják a dunaújvárosi nyomozók. A gyanúsítottaknál megtartott házkutatások alkalmával bűncselekményből származó tárgyak kerültek elő. Ezek pontosítása még folyamatban van. A rendőrök nem tartják kizártnak, hogy a vagyon elleni bűncselekményekre szakosodott kör Fejér megyében további, más rendőrkapitányság illetékességi területén elkövetett bűncselekménnyel hozható összefüggésbe.
A nyomozást a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Bűnügyi osztálya tovább folytatja. (R. Szabó Ágnes, FM RFK szóvivő)
 

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2008. augusztus 26.