fő tartalom

Tájékoztató a rehabilitációs programról

Javában zajlik az ISD Dunaferr ZRt. környezeti rehabilitációs programja, amelyben összesen 79.000 m3 talajt és 33.000 m3 talajvizet tisztítanak meg a Dunaferr-DBK Kokszoló Kft. területén az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjától elnyert mintegy egymilliárd forintos támogatás segítségével.

Kármentesítés a II-IV. számú területeken
Az elmúlt negyedévben a kármentesítésbe már korábban bevont területeken elkezdődött a kitermelt talaj visszatöltése. A Dunaferr és a kivitelező vállalat szakemberei által a II-IV. számú területekről a tavalyi évben kitermelt 28.000 m3 talajból 15.000 m3 szennyezett talajt szállítottak el a kezelő telepre ártalmatlanítás céljából. Az utolsó negyedévben a szakemberek 20.000 m3 tiszta talaj visszatöltését kezdték el. Talajcsere már nem történik a kármentesítés befejezéséig. A talajvisszatöltésen kívül másik fontos fejlemény az, hogy elkezdődött a vízkezelő rendszer téliesítése is. A 33.000 m3 megtisztítandó talajvízből eddig 19.000 m3-t forgattak át és tisztítottak meg a vízkezelő rendszer segítségével.

Kármentesítés az újonnan bevont területeken
Az ISD Dunaferr ZRt. további területeket is bevont a kármentesítési projektbe, ahol önerőből tisztítják meg a szennyezett talajvizet. Az elmúlt negyedévben ezeken a területeken elkezdődött a talajvíz megtisztítása, valamint a legszennyezettebb területeket lehatároló vízzáró függönyfal kiépítése, amelynek feladata, hogy megakadályozza a szennyezett talajvíz kiáramlását a területről.

Milyen további tevékenységek várhatóak a következő negyedévben?
A következő negyedévben a IV-es területen is kialakítják az aknakutakat, amelyek segítségével a talajvizet termelik ki a drénekből. Ugyanezen a területen 7 db monitoring kút kialakítását is tervezik. A kármentesítésbe újonnan bevont területeken pedig elkezdődik a talajvíz kármentesítése.

Környezetvédelmi Fórumot szerveztünk
Az ISD Dunaferr ZRt. szervezésében sikerrel valósult meg az a környezetvédelmi szakmai fórum, amelyet "Országos és regionális kihívások a környezetvédelemben" címmel 2007. szeptemberében tartottak. Környezetvédelmi fórumunkat Kiszel Vilmos, a Göncöl Alapítvány elnöke nyitotta meg, aki a XXI. század környezetvédelmi kihívásairól tartott előadást, különös tekintettel a talaj és talajvíz védelmére. Az érdeklődők meghallgathatták Prof. Dr. Bíró Borbála, az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézete főmunkatársának előadását a talajmonitorozási módszerekről. Lukács Péter, az ISD Dunaferr ZRt. stratégiai műszaki vezérigazgató-helyettese a talaj és talajvíz kármentesítési program aktuális eredményeiről számolt be az érdeklődőknek, Dr. Nagy Imre, a Corax-Bioner ZRt. vezérigazgatója pedig a kármentesítési program megvalósításának módszerét ismertette a résztvevőkkel.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2007. december 21.