fő tartalom

Közeleg az iparűzései adóelőleg kiegészítés határideje!

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatai Adóhatósága szeretné felhívni az adózók és könyvelőik figyelmét, hogy az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 2. számú mellékletének II/A/2/c) pontja szerint a társasági adóelőlegnek az adóévi várható fizetendő adó összegére történő kiegészítésre kötelezett vállalkozónak az iparűzési adóelőleget a várható éves fizetendő adó összegére az adóév december 20. napjáig kell kiegészítenie.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 26.§ (10) bekezdése értelmében a kettős könyvvitelt vezető belföldi illetőségű adózónak és a külföldi vállalkozónak az adóelőleget az adóévben az adóévi várható fizetendő adó összegére ki kell egészítenie. E rendelkezés nem vonatkozik arra az adózóra, amelynek az adóévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevétele nem haladta meg a 100 millió forintot.

Az Art. 32.§ (1) bekezdésének második mondta alapján az adózónak a helyi iparűzései adóelőleg-kiegészítés összegéről az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon a tárgyév utolsó hónapjának 20. napjáig bevallást kell tennie. A bevallást akkor is be kell nyújtani, ha az adóelőleg kiegészítés összege 0, -Ft.

A bevallási kötelezettséget Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága által rendszeresített nyomtatványon kell teljesíteni, mely a nyomtatványok menüpontban, Bevallás az iparűzési adóelőleg kiegészítéséről néven érhető el.

A befizetést Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 10400463-50526570-56851106 számú Iparűzései adó beszedési számlájára kell teljesíteni.

Az adóelőleg-kiegészítés összegének megfizetése nem pótolja az adóbevallást.

A bevallási, fizetési kötelezettség késedelmes, vagy nem teljesítése esetén mulasztási bírság megállapítására kerülhet sor.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzati Adóhatósága

  • Létrehozva: 2015. december 17.