fő tartalom

KÖZLEKEDÉSI FELTÉTELEK ÉS ÉLETMINŐSÉG JAVÍTÁSA DUNAÚJVÁROSBAN

Hírkép: KÖZLEKEDÉSI FELTÉTELEK ÉS ÉLETMINŐSÉG JAVÍTÁSA DUNAÚJVÁROSBAN

„A fenntartható városi közlekedésfejlesztés” c. felhívásra benyújtott önkormányzati kérelmet a Magyar Államkincstár Fejér Megyei Igazgatósága támogatásra érdemesnek ítélte, így elkezdődhet Dunaújváros fenntartható mobilitási tervének kidolgozása.

A fenntartható mobilitási terv kidolgozása a város egyik legelső projektje a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban, így több éves tervező és előkészítő munkát követően elkezdődhet az Integrált Területi Programban nevesített fejlesztések gyakorlati megvalósítása, és a város számára rendelkezésére álló 7,43 milliárd forint forrás felhasználása. Az Európai Unió által is szorgalmazott tervezési dokumentum alapja az integráció (együttműködés), a részvétel (érintettek bevonása) és az értékelés. A mobilitási tervben foglalt intézkedések átfogóan érintik a város és térségének valamennyi közlekedési módját és típusát: a közösségi és egyéni, a motorizált és nem motorizált módokat, a személy- és teherszállítás kérdéseit.

A fenntartható városi mobilitási terv a hazai városok, így Dunaújváros számára is, az elkövetkező évek egyik legjelentősebb közlekedés-tervezési dokumentuma lesz.

A fenntartható városi mobilitási terv célja, hogy fenntartható városi közlekedési rendszer jöjjön létre:

• a munkahelyek és szolgáltatások jobb elérhetőségének biztosításával;

• a közlekedésbiztonság fokozásával;

• a környezetszennyezés, az üvegházgáz-kibocsátás és az energiafogyasztás csökkentésével;

• a személyszállítás hatékonyságának és költséghatékonyságának növelésével; valamint

• vonzóbb és jobb minőségű városi környezet kialakításával.

Széleskörű felmérést végeznek tehát városunkban, mind a gépjárműforgalom mind az utazóközönség szokásainak tekintetében, legyen szó személyautókról, buszközlekedésről, vonatközlekedésről, gyalogos vagy bicikliforgalomról. A terv megalapozásához háztartásfelvételek is készülnek, melyeknek célja a lakosság közlekedési szokásainak megismerése. Ehhez a H-Building Hungary Kft. kérdezőbiztosai (kb. 20-25 fő) keresik majd fel minden városrészben arányosan a dunaújvárosi háztartásokat 2016. augusztus 22. és 2016. október 05. közötti időszakban.

A projekt címe:

Dunaújváros fenntartható mobilitási tervének kidolgozása (TOP-6.4.1-15-DU1-2016-00001)

A fenntartható városi mobilitási terv kidolgozása érdekében kiírt közbeszerzési eljáráson a Mobilissimus Kft. - Városkutatás Kft. konzorcium lett a nyertes.

A támogatás összege és intenzitása:

- A Projektre megítélt támogatás összege 31 109 740,- Ft,

- A Projekt támogatásának intenzitása a Projekt elszámolható összköltségének 100 %-a.

  • Létrehozva: 2016. augusztus 17.