fő tartalom

"...hogy tudjuk mi az: magyarnak lenni”

Hírkép: "...hogy tudjuk mi az: magyarnak lenni”

Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján, Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét. Róluk emlékezünk meg minden év október 6-án. Az önkormányzat közös megemlékezésre hívta a városlakókat csütörtökön a '48-as Emlékműhöz. http://dunaujvaros.com/hirek/201610/hogy_tudjuk_mi_az_magyarnak_lenni

Szeles, esős volt az időjárás délelőtt, ezért elmaradt a Dunaferr iskola diákjainak műsora. Az emlékezők a Dunaújvárosi Vegyeskarral együtt elénekelték a Himnuszt, majd Őze Áron, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza igazgatója mondott ünnepi beszédet.

Kiemelte, azokra a hazafiakra emlékezünk, akik életüket adták a szabadságért és azokra, akik végig harcoltak, de babérkoszorú helyett bitófa lett a jussuk, vagy golyó általi halál. „Emlékezünk azokra, akik bár különböző nemzetiségűek voltak, de egy zászló alatt, egy célért, közösen, együtt haltak meg. Nekünk pedig azért fontos emlékeznünk, hogy tudjuk mi az: magyarnak lenni”- mondta Őze Áron.

Beszéde után a koszorúzás következett. Elsőként Cserna Gábor polgármester és dr. Sürü Renáta jegyző helyezte el az önkormányzat koszorúját az Emlékműnél, majd többek között politikai pártok, civil közösségek, iskolák vezetői is elhelyezték az emlékezés virágait. Az ünnepséget a Szózattal zárták a megemlékezők.

Az aradi vértanúkra emlékeztünk - fotó: Sándor Judit
  • Létrehozva: 2016. október 6.