Lakossági tájékoztató

Hírkép: Lakossági tájékoztató

Felhívjuk Dunaújváros lakosságának figyelmét, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a szálló por (PM10) légköri koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket! A szállópor (PM10)  koncentrációja Dunaújvárosban, a Köztársaság út 14. szám alatt, a Dózsa György Általános Iskola udvarán üzemelő mérőállomáson a 4/2011. (I. 14.) VM rendelet 3. számú mellékletében megállapított 75 g/m3 tájékoztatási küszöbértéket az alábbiak szerint meghaladta.

Lakossági tájékoztató

Felhívjuk Dunaújváros lakosságának figyelmét, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a szálló por (PM10) légköri koncentrációja

túllépte a tájékoztatási küszöbértéket!

A szállópor (PM10)  koncentrációja Dunaújvárosban, a Köztársaság út 14. szám alatt,

a Dózsa György Általános Iskola udvarán üzemelő mérőállomáson

a 4/2011. (I. 14.) VM rendelet 3. számú mellékletében megállapított

75 g/m3 tájékoztatási küszöbértéket az alábbiak szerint meghaladta.

 

A mért koncentrációértékek a 2017.01.28 - 2017.01.30. időszakban:

Nap

Koncentráció
mg/m3

Küszöbértékekhez való viszonyítás

2017.01.28.

52,3

tájékoztatási küszöbérték alatt

2017.01.29.

88,8

tájékoztatási küszöbérték átlépés

2017.01.30.

79,4

tájékoztatási küszöbérték átlépés

 

 

Magyarázat:   - tájékoztatási küszöbérték (75mg/m3): az a légszennyezettségi szint, amely felett a rövid idejű expozíció veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság valamely különösen érzékeny csoportja tekintetében, -így különösen gyermeknél, időskorúaknál, betegeknél- és amelynél a lakosság azonnali és megfelelő tájékoztatása szükséges;

                        - riasztási küszöbérték (100mg/m3): a légszennyezettség azon szintje, amely felett a rövid idejű

                       expozíció veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell

                       tenni.

 

Mivel a magas PM10 terheltségi szint az ország egész területére jellemző, ezért a kialakult rendkívüli levegőszennyezettség oka nem valószínűsíthető helyi, ipari jellegű kibocsátás hatásának.

A meteorológiai előrejelzés alapján a mai nap második felében egy nyugatról érkező ciklon hatására csapadék várható. A nedves ülepedés miatt a PM10 koncentrációban nagymértékű javulásra lehet számítani.

Érintett terület(ek):

A településen belül a magasabban fekvő, távhőszolgáltatással ellátott, illetve a gépjárműforgalommal kevésbé terhelt területek szennyezettsége kisebbnek, az alacsonyabb fekvésű, jelentős gépjárműforgalmú területek terheltsége nagyobbnak becsülhető. Ugyancsak magasabb lehet a szennyezettség azokon a területeken, ahol jelentős számban használnak szilárd tüzelőanyagokkal működő egyedi tüzelőberendezéseket.

A 24 órán belüli koncentráció maximumokra elsősorban a délutáni, esti órákban 15 és 22 óra között lehet számítani.

A szállópor egészségügyi hatásai:

A porrészecskék felületükön rákkeltő toxikus anyagokat, valamint baktériumokat, vírusokat köthetnek meg, amelyek így könnyebben jutnak be a szervezetbe. A 10 mikrométernél kisebb részecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, és ott rövidtávon gyulladást, hosszútávon tüdőelváltozást, tüdőrákot okozhatnak, amelyet befolyásol a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. Az 1 mikrométernél kisebb részecskék közvetlenül a véráramba kerülhetnek, ahol vérrögképződést okozva növelik a súlyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A por részecskék külsőleg ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felsőlégutak nyálkahártyáját. A por belélegzése a légzőszervi betegségek tüneteit kiújíthatja, a betegek állapotát súlyosbíthatja. Az egészséges szervezet esetében is csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A tüdő gázcserélő képességének csökkenésén keresztül az oxigén-felvétel romlása közvetve terheli a szív- és érrendszert.

Veszélyeztetettek:

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, terhes anyák, idősek és a gyermekek, hosszan tartó küszöbérték túllépés esetén a teljes lakosság.

Szükséges és elrendelhető intézkedések:

A lakosság figyelmét fel kell felhívni, hogy a terhelt időszakban a szilárd tüzelőanyagok, fűtőolaj, illetve a gépjárművek használatának mellőzésével és az egyéb porzással járó tevékenységek megszűntetésével kedvezően befolyásolhatják a közvetlen lakókörnyezetük és a településük levegőminőségét.

A lakosság számára javasolt a terhelt időszakban, elsősorban a délutáni és esti órákban a szellőztetés mellőzése, illetve a szükségesen túl a szabadban való tartózkodás mérséklése.

A jogszabályi előírások szerint két egymást követő napon fennálló küszöbérték túllépés esetén intézkedéseket kell tenni a lakosság védelme érdekében. Kedvezőtlen időjárási helyzet további fennállása esetén javasolt a korábbi gyakorlatnak megfelelően a lakosság tájékoztatására vonatkozó intézkedéseket megtenni, amelyről, illetve az egyéb intézkedésekről a Kormányhivatalt értesíteni szíveskedjenek.

További elrendelhető intézkedésekről a 306/2010. ((XII.23.) Korm. rendelet 3.melléklete ad felvilágosítást.

További információk:

A levegőminőségi adatokról további tájékoztatás található az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat www.levegominoseg.hu  internetes honlapján.

További tájékoztatást kaphatnak a helyi médiákban és munkaidőben Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala következő telefonszámain: (25) 544-187, (25) 544-301 és 544-146.

Felkérjük a lakosságot, hogy szíveskedjenek figyelemmel kísérni a levegő szennyezettségi adatokat a mérőállomás kijelzőjén, a Köztársaság úton található Dózsa György Általános Iskola homlokzatán. Határértéket meghaladó eredmények esetén a fenti intézkedések betartása javasolt.

Együttműködésüket előre is köszönjük.

  • Frissítve: 2017. január 31.