"Isten hozzád szabadságom keresztfája"

Hírkép: "Isten hozzád szabadságom keresztfája"

Az önkormányzati megemlékezést 2017. október 06-án, délelőtt tartották a '48-as Emlékműnél, ahol a Bánki iskola diákjainak műsora után Pocsainé Varga Veronika igazgató asszony mondott beszédet, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit. Forrás - DO

A Nemzeti Gyásznapon, október hatodikán az aradi vértanúk kivégzésére emlékezünk. A magyar honvédsereg tizenkét tábornokára és egy ezredesére, akit az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján Aradon kivégeztek, ez pedig nemzetünk egyik legfájdalmasabb eseménye.

Pénteken délelőtt az önkormányzati rendezvényen a Himnusz hangjai után a DSZC Bánki Donát Gimnázium és Szakgimnázium diákjainak műsora következett, majd ezt követően Pocsainé Varga Veronika, a DSZC Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója mondott beszédet. Ahogy fogalmazott, a kivégzések bosszútól vezérelt, elrettentő példaként szolgáltak, de ahogy az embert meg lehet ölni, meg lehet alázni, úgy a szabadság szeretete mindig ott fog munkálkodni a magyar népben. Október 6-án arra az önfeláldozásra, hazaszeretetre, elköteleződésre emlékezünk, ami jellemezte az aradi vértanúkat. Ha ezt megértjük, akkor válik egy ilyen esemény valódi megemlékezéssé és segíti nemzeti öntudatunk erősítését, hűségünket a hazánkhoz. Mint mondta, egy szebb világban az aradi vértanúkra nem bitófa, hanem megbecsülés és tisztelet várt volna, ezért fontos, hogy emlékük megszólítson minket és legyünk bátrak, becsületesek és hűségesek.

Az ünnepi beszéd után következett a megemlékező koszorúzás, elsőként Cserna Gábor, városunk polgármestere és Dunaújváros jegyzője, dr. Sürü Renáta helyezte el az emlékezés virágait, majd sorban a járási hivatal, a politikai pártok, nemzetiségi önkormányzatok, intézmények vezetői és civil polgárok folytatták a sort.

Koszorúzás a Nemzeti Gyásznapon

Koszorúzás a Nemzeti Gyásznapon - fotó: Sándor Judit
  • Frissítve: 2017. október 10.