„Esterházyak az ár ellen”

Hírkép:  „Esterházyak az ár ellen”

A Magyar Írószövetség, Vörösmarty Társaság és az Intercisa Múzeum szeretettel vár minden érdeklődőt Pásztor Bertalan „Esterházyak az ár ellen” című irodalmi estjére 2018. február 15-én, csütörtökön, 16:00 órakor. Helyszín: 2400 Dunaújváros, Városháza tér 4., Intercisa Múzeum, II. emelet előadóterem. A szerzővel beszélget Bobory Zoltán, író. A műből a VI. jelenetet felolvassa Pálfalvi János és Pásztor Bertalan.

A Magyar Írószövetség elnökével Szentmártoni Jánossal és a székesfehérvári Vörösmarty Társaság elnökével Bobory Zoltánnal közös megállapodás által jött létre a dráma, melynek a címe: „Esterházyak az ár ellen”.  A műből részletet olvas fel Pálfalvi János és Pásztor Bertalan.

Gróf Esterházy János előkelő nemesi családból származott, a felvidék egyik legjelentősebb politikusa, aki a szlovák parlament képviselője volt. A szlovákiai magyarság védelmezőjeként egyedül ő nem szavazta meg  a szlovákiai zsidók deportálásáról szóló törvényt a pozsonyi parlamentben. Tudatában volt annak, hogy a szavazás politikai precedens értékű lehet. Amennyiben megszavazza egy kisebbség kihurcolásának elvi lehetőségét, úgy lehetővé teszi, hogy egy hasonló törvény a későbbiekben a magyar kisebbséget sújtsa. Felismerte, hogy a szavazata politikai öngyilkossággal lett volna egyenlő. 1944-ben zsidók százait mentette meg a koncentrációs tábortól, segített a szökésben, így számos főrangú tisztet is megmentett. A Gestapo körözte, Gustáv Husák utasítására letartóztatták és átadták a szovjet titkosszolgálatnak, majd Moszkvában, 1945 júniusában arra kényszerítették, hogy egy tömörített vádiratot írjon alá, amiben elismeri, az egyébként koholt vádakat és bűnösnek vallja magát. Csehszlovák kommunisták börtönében halt meg 1957-ben.

A belépés ingyenes!

Elérhetőségek:

Tel: 06-25/411-315, 06-25/408-970

E-mail: intercisamuz@gmail.com

Honlap: www.intercisamuzeum.hu

Facebook: Intercisa Múzeum

Támogatók: Dunaújváros Megyei Jogú Önkormányzata, D-online, InfoDunaújváros, Dunaújvárosi Hírlap, Szuperinfó, Rádió24, D+TV, ArtKalauz, museum.hu

  • Frissítve: 2018. január 29.