Uzsonnát is kapnak a betegek

A napi háromszori étkezés mellett december elsejétől uzsonnát is kapnak a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház Kht. betegei, akik joghurtot, müzliszeletet, gyümölcsöt választhatnak.

A kórházban évek óta a kétféle menüt tartalmazó étlap alapján igényelhetik ebédjüket, és folyamatosan biztosítják számukra a folyadékellátást is.
A december elsejétől hatályos egészségügyi miniszteri rendelet szerint egy kórházban fekvő betegnek napi háromszori étkezés jár. A kalóriaelosztást is meghatározzák, hogy minél kiegyensúlyozottabb legyen a kalóriabevitel: a reggeli gazdagabb, a vacsora soványabb lesz. A betegek ebédre kétféle menüből választhatnak, naponta legalább egyszer kötelező számukra friss gyümölcsöt vagy zöldséget adni, valamint a főétkezések között például müzliszeletet vagy joghurtot fogyaszthatnak. Mindezek mellett folyamatosan biztosítani kell valamilyen folyadékot, általában teát. Mindehhez az Egészségügyi Minisztérium a kórházi étkeztetésre szánt támogatást közel megduplázta: a rendelet hatályba lépéséig egy kórházi beteg napi étkeztetésére átlagosan 350 forint jutott, december 1-jétől azonban átlagosan 550 forintot kell erre a célra fordítani. A rendelet azt is előírja, hogy a kórházakban fel kell állítani egy élelmezési munkacsoportot, amelyben részt vesz egy dietetikus is.

Évek óta kétféle menüből választhatnak a betegek

A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház Kht. már jóval a rendelet hatályba lépése előtt több vonatkozásban is megelőzte az étkezési szolgáltatások minőségi fejlesztését célzó intézkedéseket. Évek óta kétféle menüből heti étlap alapján választhatnak a betegek ebédet. Például csütörtökön daragaluskaleves, lencsefőzelék csibefasírttal, illetve köményleves, bazsalikomos pulyka rizzsel a választható menü. A heti étrend négyhetenként ismétlődik.
Az élelmezési munkacsoport is évek óta működik dietetikus szakember bevonásával, feladatkörük a teljes étkezés ellenőrzésével bővül, valamint a csoport tagjai úgynevezett előkóstolással döntik el, hogy a tálalásra szánt étel megfelelő minőségben készült vagy sem.
A kórház az élelmezésen kívül az étkezéssel összefüggő eszközbeszerzésre is támogatást kap, így lehetővé válik, hogy az osztályok ebédlőjében a bútorzatot lecseréljék, újabb termoszokat vásároljanak, kicseréljék a kórtermi mobil etetőasztalokat. A beszerzések folyamatosan zajlanak. Minden osztályon van már a betegek számára mikrohullámú sütő az ételek melegítése céljából.

Örömmel fogadják az uzsonnát

A normál étkezésben részesülő betegek délutánonként uzsonnát kapnak december elsejétől. A választék különböző ízesítésű joghurtokból, kefírből, müzliszeletből, gyümölcsből áll, de tervezik a kínálat bővítését Jó reggelt, illetve Cerbona-szelettel. A folyamatos folyadékellátást eddig is biztosították a betegeknek, akik teát kapnak az osztályokon.
A negyedik, kisétkezésben természetesen azon betegek részesülhetnek, akik nincsenek diétára vagy egyéb speciális étkezésre állítva. A betegek heti étlapján tizenöt fajta speciális menü található (és ezen kívül is készítenek még igény szerint meghatározott ételeket) kezdve a cukorbetegek számára készült háromféle változattól az epe-, gyomorbántalmakban szenvedőkön át a májkímélő étrendig bezárólag. A beteg gyermekek is természetesen külön menüt kapnak.

Idén hárommilliárd jutott a kasszából

Az Egészségbiztosítási Alap az év utolsó hónapjaiban kétmilliárd forintot fordít a kórházi étkezés minőségének javítására. További egymilliárd forintot szánnak az étkezés körülményeinek jobbá tételére, így tálcák, tálalók, kancsók, tálcaszállító konténerek, teafőzők, kenyérpirítók vagy mikrohullámú sütők beszerzésére. Az Egészségbiztosítási Felügyelet és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ellenőrzi a célzott források felhasználást a kórházakban. (kórházi tájékoztató)

módosítva
2019. október. 25.

facebook megosztás