RÓMAI EST A MÚZEUM UDVARÁBAN

Hírkép: RÓMAI EST A MÚZEUM UDVARÁBAN

Az Intercisa Múzeum szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a RÓMAI EST A MÚZEUM UDVARÁBAN című zenés-színházi estre 2018. június 9-én, szombaton, 18:00 órakor. Helyszín: 2400 Dunaújváros, Városháza tér 4., Intercisa Múzeum, Múzeumkert. A belépés díjtalan.

RÓLAM SZÓL

ZENÉS-SZÍNHÁZI EST, ÖNVALLOMÁS ​​EGY RÉSZBEN

ELŐADJÁK : JÓKAI ÁGI, DOBRI DÁNIEL- GITÁR

Jókai Ági tavaly a római Palazzo Braschiban mutatkozott be ezzel az estjével ismert, vagy kevésbé ismert magyar és külföldi dalokból, illetve versekből és prózai részletekből álló színházi alkalom a "Rólam szól". Zenés -prózai- színházi önvallomás ez, mely során az előadó betekintést enged a saját világába.

BESZÉLGETÉS

BÁRDOS JUDIT, KELEMEN JÁNOS, PUSKÁS ISTVÁN 

Téma: A RÓMAI MAGYAR AKADÉMIA SZEREPE A MAGYAR KULTÚRA NÉPSZERŰSÍTÉSÉBEN

EGY MÁSIK RÓMA

ELŐADJÁK: BALÁZS : ÓDOR BOTOND (TENOR) , ÁGNES: JÓKAI ÁGI, GRÓSZ ZSUZSANNA -ZONGORA, KÉRINGER DÁVID  -KLARINÉT

"Lengyel Balázs író az Újhold című irodalmi folyóirat egykori szerkesztője két Róma című esszéjében vall az "Örök városhoz" fűződő kapcsolatáról azokról az időkről ír, amikor a második világháború borzalmai után - számos költő, író, zeneszerző és festőművész társával együtt lehetőséget kaptak egy fél éves ösztöndíjra a Kardos Tibor igazgatótól, a Római Magyar Akadémián, ebben az időben együtt éltek és alkottak Rómában a magyar művészeti élet nagyságai, többek között Nemes Nagy Ágnes (Lengyel Balázs felesége), Pilinszky János és Weörös Sándor, Károlyi Amyval is. A témában Nemes Nagy Ágnes (többek között Rómában írt) verseit feldolgozva Kamaraművet komponáltam, mintegy összekötő szövegként használva Lengyel Balázs - esszé szövegeit.

A kompozíció aktualitását emeli a "háromszoros évforduló": 2018-ban Lengyel Balázs születésének 100., A Római Magyar Akadémia megalakulásának 90., Nemes Nagy Ágnes és Lengyel Balázs római ösztöndíjának a 70.évfordulóját ünnepeljük.

A darab létrejöttéért köszönettel tartozom Dr. Puskás Istvánnak, a Római Magyar Akadémia igazgatójának és Kerek Veronikának, Lengyel Balázs özvegyének. " 

Dobri Dániel

  • Frissítve: 2018. június 6.