LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ - Népegészségügyi felmérés – táplálkozási és tápláltsági állapot vizsgálat 2018

A kormány az elmúlt években több egészséges táplálkozást ösztönző intézkedést hozott. Ilyen volt a népegészségügyi, vagy közismert nevén chipsadó bevezetése, a közétkeztetést megújító rendelet vagy az iskolabüfék termékkínálatának szabályozása. Ahhoz, hogy valós képet kapjunk és tudjuk, hogy a különféle kormányzati intézkedések milyen hatással vannak a lakosság egészségi állapotára, rendszeres vizsgálatokra van szükség. Ezért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet-az EFOP 1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 számú, „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és gyógyszerfogyasztás területén” című projekt keretében-lakossági felmérést szervez a 18 éven felüliek körében.
A felmérés kérdezői és a dietetikus szakemberek országszerte ezernél több felnőttet az otthonában keresnek fel, és
kérdezik meg táplálkozási szokásaikról, életmódjáról. A felmérés eredményei alapján az egészségügy többet tud tenni azért, hogy Magyarországon egyre többen éljenek egészségesen. A felmérés elővizsgálata Budapesten 2018. augusztus 24. és 26.között zajlik, a fővizsgálatra 2018. szeptember 1. és december 15.között kerül sor országszerte 149 településen.
A felmérésbe bekerült felnőtt lakosok részére előzetesen felkérő levelet küldenek, melyben
tájékoztatják őket a felmérés céljáról, s felkérik őket az abban történő részvételre. A kérdezőbiztosok
és ezt követően a dietetikus szakemberek személyesen, az otthonukban keresik fel azokat, akik kaptak
felkérő levelet a kutatásban történő részvételre.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet biztosítja, hogy a kérdésekre adott válaszok alapján senki nem lesz beazonosítható, minden információt titkosan, a hatályos jogszabályoknak megfelelően kezelnek. A kutatás eredményeinek publikációja 2019 tavaszától várható.
További részleteket a csatolt tájékoztatóban olvashatnak.
Dokumentum: 
  • Frissítve: 2018. augusztus 8.